Åpner 4G-nettet for tingene med parkeringsløsning

Telenor tester nå Narrowband Internet of Things (NB IoT), en teknologi som bruker eksisterende 4G-signaler, har lang rekkevidde og rimelige sensorer. Forsøket gjelder smart parkering i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Telia var først ute med installasjon av NB IoT og nå kommer Telenor med en pilot i Trondheim, i et samarbeid med Q-Free og Statens Vegvesen.

Q-Free er blant de første i Europa til å ta i bruk den nye teknologien, som kommuniserer direkte med Telenors 4G-stasjoner. Det globale ITS-selskapet (Intelligent Transportation Systems) skal nå teste ut smart parkering utenfor Trondheim. Ved hjelp av sensorer montert i bakken kan Q-Free registrere parkering og kjøreforhold i veibanen. Hvis en bil parkerer over en sensor, blir parkeringsplassen registrert som opptatt.

– NB IoT-standarden er viktig for oss og vil også bli det for framtidens transportsystem. Standarden gjør det mulig for våre smarte parkeringssensorer å kommunisere via Telenors 4G-basestasjoner. Dette er lenge etterlengtet og vi ser fram til å komme i gang for fullt, sier Anders Hagen, forskningsdirektør i Q-Free.

Forskningsdirektør Anders Hagen i Q-Free (t.v.) og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge viser frem den nye teknologien som testes nå på en smart parkering i Trondheim. (Foto: Anh Vu Nguyen, Q-Free)

Selvstyrte biler
– NB IoT er ennå en teknologi som er i startfasen, men våre forventninger til antall ting som nå kan kobles til nett er nesten uendelig. På grunn av lav energibruk, lang signalrekkevidde og høyt sikkerhetsnivå så kan selv den minste ting, enten den er under jorden, i tett befolkede områder eller på fjell og vidder, kobles til nett. Dette har aldri tidligere vært mulig, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge.

– Ved hjelp av sensorene styres trafikken på bakgrunn av god informasjon om hvor det er ledige parkeringsplasser. Nå slipper pendlere frustrasjon og tapt tid på leting etter en ledig parkeringsplass. Vi kommer til å høste erfaringer fra smart parkering og følge konseptet tett. Dette vil få oss et stort steg nærmere utviklingen av smarte byer og smarte hjem, sier Amundsen.

Etter hvert vil løsningen gjøre det mulig å reservere parkeringsplass via mobilen, få informasjon om når en plass blir ledig og eventuelt bli guidet til andre parkeringer dersom det er fullt.

Statens Vegvesen eier parkeringsplassen der løsningen nå blir prøvd ut.

– Oversikt over ledige plasser på tilfartsparkeringene kan inngå i mobilitetsløsninger sammen med øvrig reisetidsinformasjon for å gi smidig og korrekt informasjon til de reisende. NB IoT vil også kunne bli viktig for fremtidens autonome kjøretøy, sier Ørjan Tveit i trafikkseksjonen i Statens Vegvesen.

Store muligheter
Ambisjonen er å bygge et landsdekkende nett for tingenes internett. Først ut er Fornebu i Bærum, i tillegg til Trondheim.

– Etter hvert vil vi utvide nettet til flere steder i landet og koble det opp mot nye ting og tjenester. Dette er første skritt. Vi gleder oss til å høste verdifulle erfaringer slik at alle kan få tilgang til NB IoT, sier Ove Fredheim, leder for Telenors bedriftsdivisjon, som står bak den nye satsingen.

Powered by Labrador CMS