"Tingene" får sitt eget nettverk

Telenor var først til å snakke om det, men Telia er først til å gjøre noe med det. Og det er ikke været vi snakker om. Men Narrowband IoT.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

14. desember er blitt litt av en merkedag for Telia. For syv år siden lanserte de 4G som først i verden, og i fjor satte de hastighetsrekord for kommersielle mobilnett (4,5G).

Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken, og er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år. NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

Dagens lansering er ikke mindre viktig – snarere tvert om.

– I dag lanserer vi Nord-Europas første operative Narrowband IoT-nett. Samtidig viser vi verdens første kommersielle tjeneste og fungerende produkt for smart jordbruk, og et parkeringssystem som allerede er tatt i bruk, sier adm. direktør Abraham Foss.

Sammen med teknologileverandøren Huawei og partnerne 7Sense AS og APX Systems AS ble den nye tjenesten presentert i Telia Norges hovedkvarter i Oslo i dag.

Vel så viktig som lanseringen av det nye 4G-baserte smalbåndsnettet for ”tingene”, er lanseringen av en hel verktøykasse som skal gjøre det enklere for produkt- og tjenesteutviklere å ta i bruk teknologien, inkludert skytjenester, databehandling og godkjenning fra kundenes side.

– Narrowband IoT gir 7 ganger bedre dekning enn tradisjonelle mobilnett, inkludert innendørs, i kjellere osv., sier teknisk direktør i Telia Norge, Jon Christian Hillestad.

Hver celle i nettverket kan håndtere flere hundre tusen enheter. – Videre kan kostnadene for hver enhet i nettverket reduseres med 90%, og det er mulig å lage produkter med 10 års batterilevetid, fremholder Hillestad.

Det hele startet med en idédugnad hos Telia i Stockholm for noen måneder siden, der det norske forslaget med mottoet  IoT powered by Telia stakk av med seieren og 50 millioner blanke kroner til å utvikle konseptet.

Vi kommer tilbake med nærmere beskrivelse av tjenesten, partnerne og de nye produktene som er på banen!

Powered by Labrador CMS