«The Chip War»:

Blant annet SINTEF MiNaLab i Oslo er i verdensklasse innen fremstilling av visse typer sensorer.

Vil ha halvledersatsing i Norge

– Om vi griper sjansene vi har, ligger det store muligheter her, sier Ralph W. Bernstein i SINTEF.

Publisert
Ralph W. Bernstein, SINTEF.

Avhengigheten av taiwansk halvlederproduksjon og den urolige geopolitiske situasjonen i verden gjør at Europa og USA ønsker å satse mer på å hente hjem produksjon og ta hånd om en større del av verdikjeden.

Forretningsutvikler Ralph William Bernstein i SINTEF mener Norge kan finne sin plass i denne verdikjeden. – Om vi griper sjansene vi har, ligger det store muligheter her, sier Ralph W. Bernstein i SINTEF i et innlegg på SINTEF.no.

Men det vil koste. Ifølge tidsskriftet Quartz reforhandlet produsenten Intel nettopp subsidiene de får av den tyske regjeringen for å bygge en fabrikk i Magdeburg opp fra 7 til 11 milliarder euro.

Norge har flere fabrikkløse halvlederselskaper, men kun småskala produksjon av halvledere – i første rekke sensorbrikker, slik som ved SINTEF MiNaLab i Oslo og hos Safran Sensor Technologies i Horten. 

Til gjengjeld er vi flinke på det vi gjør.

Bernstein mener nettopp slike sensorsystemer kan utgjøre «en kjempemulighet» for Norge til å gjøre seg bemerket i det internasjonale markedet. – Vi har lang tradisjon og kompetanse på sensorer i Norge, noe vi startet med allerede på 60-tallet. På enkelte teknologiområder her er vi i verdensklasse, sier han.

– Med midlene som nå frigjøres både gjennom EU og nasjonalt er det mulig å løfte investeringene på dette feltet. Potensialet er stort, fastslår Bernstein. 

 

Powered by Labrador CMS