Mobilkommunikasjon:

På bildet ser vi en Pico-celle i toppen av masten. Den skaper vanlig mobildekning. Antennen på biltaket er en Starlink-terminal som kobler Pico-cellen til lavbanesatellitter og videre til Telias kjernenett. Til sammen blir dette en liten basestasjon.

Vil tilby Starlink i mobilnettet

Telia melder om lovende tester av kombinert mobilnett.

Publisert Sist oppdatert

Telia har den siste tiden gjennomført spennende tester med lavbanesatellitter fra Starlink i kombinasjon med mobilnettet. Resultatene er lovende, og Telia ser for seg en rekke ulike bruksområder for næringsliv, viktige samfunnsfunksjoner og frivillige aktører.

Jon Christian Hillestad, Telia.

– Fremveksten av lavbanesatellitter fra selskaper som Starlink og OneWeb skaper muligheter for oss og våre kunder som vi ikke har hatt tidligere, sier Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge.

– Gjennom høsten har vi testet Starlink som transmisjon til en liten radiosender, en såkalt Pico-celle. I praksis fungerer løsningen som liten basestasjon som gir rask tilgang til mobilnettet, og som enkelt kan settes opp der det er behov for dekning. Vi jobber nå med å kunne tilby dette som en mobiltjeneste.

Det at disse satellittene går i bane nærmere jorden gjør at forsinkelsen og kapasiteten er akseptabel til langt flere formål enn tidligere.

Telia bruker normalt fiber som transmisjon, eller kabelforbindelse, til selskapets mange basestasjoner landet over, men der hvor dette ikke er tilgjengelig kan lavbanesatellitter sammen med Pico-celler være et meget interessant alternativ fremover.

– I flere områder i Norge, og spesielt friluftsområder, er det ingen infrastruktur. Dette gjør det vanskelig å bygge mobilnett. I slike områder vil en liten basestasjon med satellitforbindelse være eneste alternativ for å skape sikker og god mobildekning, sier Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge.

Georg Svendsen, Telia.

Under Telias tester av Starlink har selskapet oppnådd en nedlastings- og opplastingshastighet på henholdsvis 140-160 Mbit/s og 30-50 Mbit/s. Forsinkelsen er på 30-50 ms under gode forhold. – Dette er ikke nødvendigvis imponerende tall hvis man sammenlikner med et godt 4G- eller 5G-nett, men svært mye bedre enn ingen dekning, sier Svendsen.

Telia har i tillegg til omfattende tekniske tester gjennomført testing på utvalgte kundegrupper. Selve oppsettet på løsningen skal være så enkelt at enhver kan sette det opp. Man trenger foreløpig tilgang til strøm, men selskapet jobber også med en løsning med batterier.

– Under en nylig demo med Forsvaret demonstrerte vi en Teams-samtale med lyd og video der flere mobiltelefoner sendte videostrømmen over tre ulike nett. Det ene var et privat 5G-nett, det andre et eget nett med Starlink-transmisjon, og det tredje var Telias nasjonale 5G-nett. Strømmingen fungerte fint, og er et godt bevis på fleksibiliteten som skapes med denne type løsninger, sier Ole-Petter Røstad, prosjektleder i Telia Norge.

Forsvaret, politiet og andre beredskapsaktører ser nå på løsningen som en mulighet til å skape mobildekning der det ikke finnes i dag. Det samme gjør kraftbransjen og entreprenører som har anleggsområder utenfor allfarvei og mobildekning.

Telia opplever videre en stor interesse fra norske kommuner som ønsker å ha en slik løsning til beredskapsformål ved utfall i mobilnettet som følge av fiber- eller strømbrudd. En satellittforbindelse vil da kunne skape midlertidig dekning.

Starlink kan samtidig være en løsning som er aktuell å bruke som beredskap ved eventuelle utfall i Telias mobilnett. Kapasiteten er begrenset, men lærdom fra krigen i Ukraina viser at satellittforbindelse kan fungere som nødløsning for permanente basestasjoner.

– Vi ser på Starlink som et spennende tillegg til mobilnettet, ikke en direkte konkurrent. Som Norges største utfordrer er vi opptatt av å hele tiden teste ut ny teknologi i tett samarbeid med våre kunder og samarbeidspartnere, avslutter Hillestad.

Powered by Labrador CMS