Joachim Øvertungset i Solberggrenda har startet EMC Consult AS der solcelleenergi lagres på brukte batterier fra Nissan Leaf. Foto Pål Nordby

Lagrer solen på gjenbrukte elbil-batterier

Utstyrte familiens enebolig med solceller og et intelligent energilagringssystem – vil hjelpe andre som ønsker lavere strømregninger.

Publisert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Joachim Øvertungset er bosatt i Holmestrand i Vestfold. I desember tok familiefaren grep for å kutte strømutgiftene.

– Taket på garasjen er nå dekket med solceller som samspiller med et intelligent energilagringssystem. Det gjør at vi kan utnytte mer av egenprodusert solstrøm, kjøpe og lagre strøm når prisene er lave og systemet sikrer at vi har strøm dersom det blir strømbrudd, sier Øvertungset, som bor sammen med kjæresten og tre små barn i eneboligen på om lag 180 kvadratmeter.

Energilagringssystemet fra Eaton er bygget opp av gjenbrukte Nissan Leaf-batterier. Når elbil-batteriene mister kapasitet og ikke lenger kan brukes i biler, sendes de til Eaton som tester hver enkelt battericelle og gir teknologien nytt liv.

– Det er et strålende eksempel på sirkulærøkonomi, og en løsning på hvordan vi kan nyttiggjøre oss av eldre elbil-batterier. Selv om batterikapasiteten er for lav til å fungere optimalt i en elbil, kan battericellene gjøre stor nytte i hjem og næringsbygg i kombinasjon med vår styringsteknologi, sier Jon Helsingeng, som leder energistyringsselskapet Eaton i Norge.

Satser på sol og batteri

Øvertungset er fagansvarlig for elektro på en av Equinors oljeplattformer. Det medfører at han arbeider 14 dager i strekk, for så å ha fri en hel måned. Nå har han startet et selskap som prosjekterer og installerer solcelleanlegg med smarte batterier.

– Dette er fremtiden. Har man solceller burde man også ha et system for å lagre og styre solstrømmen, sier elektroingeniøren, som ville teste den nyskapende teknologien i egen bolig før han startet selskapet.

Han peker på at det skal innføres «rushtidsavgift for strøm», noe som øker nytteverdien til batterianlegget betraktelig.

– På fagspråket kalles det effekttariffer. Det innebærer at det blir dyrt å bruke mye strøm på samme tidspunkt. Typisk om elbilen lades, maten kokes og klærne vaskes samtidig. Løsningen er å hente strøm fra et batteri, slik at toppene i strømforbruket jevnes ut, sier han.

Elektrospesialisten forteller at interessen for kombinasjonen solceller og batterier med smart styring er stor.

– Jeg begynte med dette for bare noen måneder siden, og mottakelsen har vært overveldende. Det er tydelig at mange ønsker å kutte strømutgiftene, sier Øvertungset.

Joachim Øvertungset installerte solceller på garasjetaket og et intelligent batteri fra Eaton i desember 2021_Foto_Joachim Øvertungset

Kan tjene penger på egenprodusert solstrøm

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) planlegger milliardinvesteringer for opprusting av strømnettet i årene fremover. Helsingeng i Eaton mener batteriteknologi kan redusere kostnadene.

– Energilagringssystemet kan sende strøm ut igjen i nettet og støtte energibehovet til bygninger i nærheten. Hvis mange nok gjør dette, kan det redusere behovet for kostbare nettoppgraderinger, sier han og fortsetter:

– Det er en vinn-vinn-situasjon der eieren av batteripakken får betalt for strømmen, samtidig som kvaliteten og kapasiteten i nettet styrkes. Det blir en slags delingsøkonomi for strøm, der bygg fungerer som mini-kraftverk som samspiller med strømnettet, sier Helsingeng, som etterlyser støtteordninger for smart lagring og styring i kombinasjon med fornybar energiproduksjon.

Det er Øvertungset enig i:

– Dette er fremtiden, og derfor er det uforståelig at Enova ikke oppmuntrer nordmenn til å investere i smart batteriteknologi. Det vil kunne flate ut toppene i strømforbruket, noe som er bakgrunnen for milliardinvesteringene. Solceller er et godt bidrag, men de virkelig gode effektene oppstår i samspill med batterier.

Elektroingeniøren forklarer at familiens strømregning er betydelig redusert etter at solcelleanlegg og batteri kom på plass.

– Batteriet kan også fungere som en reserve. Det var nyttig ved juletider da vi opplevde flere strømbrudd. Mens det ble mørkt hos naboene, hadde vi lys, TV, internett og et kaldt kjøleskap, avslutter Øvertungset, som ser frem mot å hjelpe nordmenn med solceller og smarte batterier i tiden fremover.

Familiens solcelleanlegg er montert på garasjetaket og har en effektkapasitet på syv kWp.

Energilagringssystemet er av typen Eaton xStorage Home. Det er bygget opp av gjenbrukte Nissan Leaf-batterier og har en kapasitet på 4,2 kilowatt timer.

Nytt liv på veggen_Nå henger batteripakken fra Eaton på garasjeveggen hos Joachim Øvertungset. Foto_Pål Nordby
Powered by Labrador CMS