Innovasjon:

Det er en utfordring å lage forbrukerelektronikk – det skal både være billig og fungere godt og lenge hos brukeren. Benedicte Hess og Jon Zwaig Kolstad mener Selah Sleep har løst dette med søvnklokken. Men mange «gode idéer» måtte skrotes på vei til et enkelt og robust produkt.

Skjermfritt soverom og bedre hvile

Selah Sleep har utviklet en ny «vekkerklokke» som skal gi deg bedre innsovning (og oppvåkning) – og i tillegg minner den deg på å [1] legge vekk mobiltelefonen.

Publisert

– Dette er ikke en vekkerklokke, presiserer utviklingssjef Jon Zwaig Kolstad i det relativt ferske selskapet Selah Sleep. – Calm Clock, eller søvnklokken som vi liker å kalle den, er først og fremst et hjelpemiddel til å slappe av og oppnå dyp søvn, foruten å bidra til en god oppvåkning, forklarer han.

Alt som forstyrrer

Ifølge markedsdirektør Benedicte Hess i Selah Sleep bruker 90 % av oss mobilen som vekkerklokke. Og det er fort gjort å bli liggende og scrolle, mener hun. – Men bare det at mobilen er til stede er forstyrrende, ved at den minner deg på ting som skal gjøres, dagens og morgendagens hendelser osv. Søvnklokken skal minne[2] deg på å legge vekk mobilen, unngå skjermtid og hjelpe[3] deg å sovne med beroligende lydinntrykk, fremholder hun.

Godt dokumentert

Effekten av å bruke ulike typer lydopptak for avslapning og å oppnå dyp og god søvn er godt dokumentert, ifølge selskapet. – Forskjellig lydinnhold er også vårt største fokus. Ulike brukere kan ha ulike behov, fra lydbok og musikk til meditasjon og avspennings-/pusteteknikker, sier Hess.

Enkelhet

Med søvnklokken får du lydspor, meditasjon, musikk, søvnhypnose og veilede pusteøvelser – på en skjermfri måte. Om morgenen vekker den deg i tråd med biologien din, med et gradvis soloppgangslys og lyder som starter mildt for deretter å bygge seg opp. Ifølge selskapet bak kombinerer dette produktet søvnvitenskap, psykologi og atferdsvitenskap for å hjelpe med søvnvansker og transformere søvnen – og opparbeide bedre vaner.

– Vi opererer på mange måter i samme rom som ReMarkable, ved at vi tar bort alle unødvendige distraksjoner. Vi har utviklet en app for enkelt oppsett og konfigurering av søvnklokken[4] , men så snart den er satt opp og koblet til internett, kan du «glemme» appen i en periode, forteller Kolstad. Søvnklokken kan dysse deg i søvn. Skulle du våkne midt på natten er det bare å trykke på én knapp, så får du umiddelbart søvnassistanse. Om morgenen starter et gradvis sterkere oppvåkningslys 15 minutter før den valgte vekkealarmen[5] .

Søvnvansker

Bakgrunnen for produktidéen var en dramatisk ulykke medgründer Maria With Hoen var utsatt for for noen år siden, med påfølgende søvnvansker. Sammen med Christine Øvstedal gikk hun løs på oppgaven med å utvikle produkt og forretningsidé, og da de møtte sivilingeniøren Jon Zwaig Kolstad[6] begynte det virkelige produktet å ta form.

Omfattende kartlegging

Kolstad har en mastergrad i elektronikk og kybernetikk og innvevde datasystemer fra NTNU, og var rett mann på rett plass. – Jeg hadde tilfeldigvis jobbet med mitt eget konsept for en smart vekkerklokke, og fulgte utviklingen på området tett. Da disse to dyktige forretningskvinnene og problemløserne dukket opp, var det gjort. Vi satte oss ned sammen og kartla ønsker og hva som var realiserbart og produserbart, forteller han.

Selah Sleep, her ved Håkon Weløy Aarseth, jobber kontinuerlig for å forbedre funksjonene og gjøre produktet mest mulig «knotefritt».

Billig, robust og brukervennlig

– Det er tross alt ikke et veldig teknisk komplekst produkt, men som forbrukerelektronikk må det være billig å produsere, og samtidig fungere godt og lenge hos brukeren. Og så er det viktig at det første produktet blir en suksess og at det bare funker, understreker han. Ifølge Kolstad skrotet man mange idéer på veien, for å lage et enklest mulig produkt – og samtidig godt nok. Ikke minst en knotefri oppkobling, ettersom klokken skulle kommunisere både med appen og skyen. Lydinnhold skulle også skaffes til veie. Noe får de produsert selv, andre ting hentes eksternt.

Gode hjelpere

Etter at systemet var ferdigdesignet og spesifikasjonene på plass, gjorde et designbyrå i Budapest det spesielle kretskortutlegget, før det hele ble satt sammen hos en norsk underleverandør. Underveis fikk selskapet hjelp til revisjoner av Auk-gründer Marius Aabel, noe Kolstad satte stor pris på. – Det er viktig med interaktiv kommunikasjon mellom designer[7] , oss og produksjon for å oppnå best mulig resultat, understreker han.

Design

Hovedkortet er drevet av en mikrokontroller med WiFi og Bluetooth, og inneholder lyssensor, temperatursensor, LED-skjerm og høyttaler, samt sterke LED-lys i ulike farger. Videre har man implementert fysiske, taktile knapper som gjør det lett å betjene apparatet i mørke. Det ytre designet, som er inspirert av to hender formet som en skål, er utviklet av industridesigneren Jostein Robstad, som også står bak Auk og No Isolation.

Gjør det ordentlig

Veien videre er fortsatte iterasjoner på prototyper; I disse dager får Selah Sleep straks prototype 2 i hus. Deretter skal designet finpusses videre til prototype 3, og så er det tid for CE-godkjenning. I mellomtiden har selskapet «tatt en ReMarkable», og startet forhåndssalg til en god pris. Så langt ser det ut til at mannskapet bak kan sove godt om natten.

 

 



Powered by Labrador CMS