Radiohistorie:

Kurér Transi FM var en populær reiseradio på begynnelsen av 60-tallet. Brosjyre fra Fredrik C. Hildisch' samling.

Radionette-kjøpere – fra Hameln til Gaza

Den tidligere eksportsjefen i Radionette ser tilbake på 4 særegne kjøpere av de klassiske Radionette reiseradioene.

Danor-bataljonen i Gaza var en FN-bataljon, etablert som grensevakt i Rafah mellom Egypt og Israel i 1956. Norge deltok i flere år med mannskap. Det ble straks etablert et salg av reiseradioene Kurér og senere av Kurér Transi og Combi til det norske personellet og til svenskene og brasilianere som også deltok i FN-operasjonen i Gaza. De ønsket å ta inn sine stasjoner fra hjemlandet på kortbølgen.

Nordmenn og brasilianere i Gaza

En av soldatene fikk Radionette spesielt god kontakt med. Han påtok seg oppgaven å motta reiseradioene, og etter salget til de enkelte soldatene, sendte han betalingen til Radionettes bankkonto som var opprettet for dette salget. Selgeren økte prisen litt på radioene. Det var hans fortjeneste for arbeidet med salget.

Apparatene ble flysendt med militær-fly fra Gardermoen. Men det hendte også at fly fra SAS ble benyttet til Gaza. Det ble et godt salg, mest til nordmenn og brasilianere.

Tyrkere i Hameln

I byen Hameln i Vest-Tyskland bodde tyrkeren Aydemir Sayhan. Omtrent hver tredje måned i årene 1966-67 kom han til Radionette i Trondheimsveien 100 hvor det ble lesset inn i hans personbil så mange COMBI reiseradioer med innebygget platespiller som mulig. Sayhan hadde tatt ut baksetet i sin personbil Opel Admiral for å få plass til alle Combi-apparater. Opel Admiral var den gang Opels største personbil. Da han kjørte ut fra lageret med tollpapirene i sin hånd, var bilens bakfjærer trykket noe ned.

Forfatteren spurte han om det ville være bedre for ham at radioene ble sendt med jernbane til Hameln. Han svarte at ved å hente apparatene i sin bil, unngikk han brekkasje og fikk dem trygt hjem til Hameln. Noen ganger unngikk han også stopp i tollen i Tyskland. Det var kanskje der hans poeng for bilturen til Oslo lå?

Sayhan solgte Combi-apparater til tyrkere som bodde i Vest-Tyskland. Combi FM hadde lang-mellom-kortbølge og FM-bølgebånd. Det var kortbølgebånd tyrkerne ville ha for å få inn de tyrkiske stasjonene med tyrkisk musikk. På Combi kunne de også spille sine grammofonplater med hjemlandets toner.

Byen Hameln er især kjent for «Rottefangeren i Hameln». Et tysk middelaldersk folkeeventyr hvor Rottefangeren med sitt fløytespill lurer rottene til en elv, hvor de drukner. Sayhan kjente til folkeeventyret og han moret seg over at jeg også kjente til det.

Canada

I Canada hadde Radionette en beundrer av reiseradioen Kurér Transi. Det var den norskfødte Einar Gulbransen som bodde i sovelandsbyen Surrey, hvor innbyggerne pendlet til storbyen Vancouver. Gulbransen kjøpte mange reiseradioer som han solgte til skandinaver som ønsket å ta inn radioprogrammer fra sine hjemland på kortbølgen.

Sjøfolk

I Tønsberg var det en radioforhandler som så andre muligheter enn å selge reiseradioer fra Radionette i sin egen by. Det var Moers Elektriske Forretning A/S, eid av Jørgensen. Firmaet etablerte selgere i sjøfartsbyene Hamburg, Bremen, Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen og Gøteborg, som solgte reiseradioene Kurér Transi og Combi FM til sjøfolk, mest norske. En god og hyggelig kontaktperson var Eriksen. Dette ble i flere år gode leveranser fra Radionette i Oslo.

Om forfatteren: Fredrik C. Hildisch er tidligere eksportsjef i radiofabrikken Radionette AS. 

Radionette COMBI (Kurér radio med platespiller) fra 1960-tallet. Bilde fra brosjyre (fra forfatterens samling).

 

Powered by Labrador CMS