Havbruk:

– Hele designet er ferdigutviklet, både med hensyn til mekaniske løsninger og elektronikk, sier Kjell Hansen, her med noen av transducerne som benyttes.

Lakselus-killer: Ser etter samarbeidspartnere

I fjor kunne Kjell Hansen i Giga AS dokumentere lovende testresultater rundt en ny metode for å drepe lakselus. Nå er hele designet klart både med mekanikk og elektronikk, og man ser etter samarbeidspartnere.

Publisert

Rett før pandemien tok Kjell Hansen og Giga AS ut patent på et ultralydbasert system for utryddelse av lakseluslarver – altså før de utvikles til lakselus. Systemet, kalt Salmosafe, ble testet hos Nofima i Tromsø med gode resultater.

Ferdig utviklet

Pilottestene viste at systemet utryddet 80% av larvene. Ifølge Hansen bør hele 95% være mulig med noe høyere effekt. Løsningen har allerede vekket interesse hos potensielle partnere som er store i bransjen, men Hansen er foreløpig tilbakeholden med å røpe navn. Men det kan nærme seg industrialisering. – Hele designet er ferdigutviklet, både med hensyn til mekaniske løsninger og elektronikk, sier Hansen. Han har sikret seg avtale med en norsk bedrift for produksjon og sammenstilling, når den tid kommer.

3D-print av ultralydkammeret som ble brukt i pilottesten. Den endelige løsningen vil ble utformet som et pentagon, for å utnytte signalene bedre.

Nyttige sideeffekter

En nyttig sideeffekt ved systemet er at det kan eliminere flere uønskede organismer i merden, slik som gjellesykdommen AGD og såkalt lakseanemi, ILA. Dette fordi refleksjoner av ultralyden danner høyere frekvenser som tar knekken på bakterier og virus. Som en ytterligere anvendelse arbeider Hansen med prosjekter som skal kunne utrydde perlesnormaneter og havnespy (japansk sjøpung), som er nye og uønskede arter i norske farvann.

Lukkede anlegg

Salmosafe er beregnet på lukkede oppdrettsanlegg, på land eller i sjø, og bruker kraftig ultralyd i et kammer i vanntilførselen, plassert utenfor merden slik at det ikke forstyrrer fisken. Merden må være utstyrt med tette vegger («skjørt»), men kan ha åpen bunn. Det rensede vannet overrisles så merden, slik at vannet i merden gradvis skiftes ut. – Det betyr at man på en enkel måte, uten medisiner eller stress for fisken, kan kvitte seg med det meste av lakselusen, mener Hansen.

Prinsippskisse over funksjon for Salmosafe i lukket merd i sjø. Man forventer at det vil bli krav til lukkede anlegg i fremtiden, slik f.eks. Canada nå har vedtatt.

Energieffektivt

Elektronikken og styresystemet i løsningen er egenutviklet. I tillegg har Giga samarbeidet med ENRX (EFD Induction) om utvikling av en kraftig ultralydgenerator – den neste blir på 50 kW for å forsyne flere transducere. Løsningen som ble testet hos Nofima var på 1,1 kW. Systemet er uansett meget energieffektivt i forhold til alternative løsninger, ifølge Hansen. – I tillegg overvåker vi rensekammeret med et kamera, slik at når det detekteres få eller ingen larver i vannet, kan anlegget skrus av for å spare strøm, forteller han.

Gjenbruker refleksjoner

Ultralydkammeret er designet som en femkantet boks (pentagon), og slik utnytter man ultralydsignalene bedre, ved å «gjenbruke» dem via refleksjoner. Grunnmodellen bruker transducere med en frekvens på 25 kHz, men refleksjoner vil danne høyere frekvenser som dreper bakterier og virus.

På testbenken: Transducerrekken som ble benyttet under testingen. De piezoelektriske transducerne i seg selv er standard hyllevare, mens selve ultralydgeneratoren er utviklet i samarbeid med ENRX.

Laksekatastrofer

– Oppdrettsnæringen sliter med stadige utbrudd av lakselus og sykdom. I tillegg kommer faren for giftige alger som fra tid til annen dukker opp. I 2019 regner man med at noe sånt som 7,5 millioner laks døde som følge av oppblomstring av blåalger. Både fiskevelferdsmessig og økonomisk er det en katastrofe.

Blir lukket?

På sikt er det derfor rimelig å tro at anleggene må lukkes – enten de er i sjø eller på land. Det vil i så fall gjøre systemet fra Giga AS midt i blinken til å rense vannet for lus, alger og mikrober. I Canada er det allerede vedtatt at all oppdrett enten skal på land eller i lukkede anlegg innen 5 år. Vår egen fiskeriminister (ifølge kyst.no 26. august) har åpnet for å se på muligheten for krav om lukkede merder også i Norge. – Hvis dette er trenden, vil det åpne seg et kjempestort marked, avslutter Hansen.

Powered by Labrador CMS