"Euro-TSMC":

Balansegang med Kina

Jubelen over rikskansler Olaf Scholz’ spadestikk for den nye superfabrikken til TSMC med partnere var ispedd en smule politisk og økonomisk bekymring i Tyskland.

Publisert

For to dager siden kastet Scholz, sammen med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, glans over åpningen av den nye halvlederfabrikken i Dresden – European Semiconductor Manufacturing Co (ESMC) – der taiwanske TSMC er hovedpartner (70 %) sammen med Infineon, Bosch og NXP.

Fabrikken skal koste omkring 10 milliarder euro, der halvparten er tyske subsidier, godkjent av EU. TSMC forventer at den vil skape rundt 2.000 teknologiarbeidsplasser, og bli et kraftsenter i Europa, foruten å øke Europas bidrag på halvledermarkedet betraktelig.

Samtidig må Tyskland trå varsomt, for ikke å utfordre de økonomiske og politiske forholdene til Kina. Å invitere Taiwan inn i varmen i Europa kunne fort bli sett på som en provokasjon.

Kina anser Taiwan som en utbryterprovins og kritiserer ofte andre land for å styrke diplomatiske bånd med Taipei. Beijing har også vært i strid med USA, Nederland og andre vestlige allierte om tilgangen til mikrobrikketeknologi.

Tyskland, på den annen side, har gått på stram line i sitt diplomati med Kina de siste årene, redd for å se handelsinteressene lide under geopolitisk spenning. Tjenestemenn har vært i høy beredskap for ikke å irritere den kinesiske bjørnen ved å kose for mye med Taiwan.

Investeringen og samarbeidene rundt fabrikken kan alltid føre til økte spenninger, advarte Mathieu Duchâtel, direktør for internasjonale studier ved tenketanken Institut Montaigne, ifølge Politico: – Taiwaneserne ønsker at dette skal være så «politisk som mulig», mens tyskerne vil prøve å «unngå en misforståelse», sa han.

Antonia Hmaidi, senioranalytiker ved den tyske Kina-fokuserte tenketanken Merics, sa at den tyske regjeringen var "ganske vellykket" med å presentere TSMC-investeringen som økonomisk – og mindre politisk. Tyske tjenestemenn holdt seg til «meldingsdisiplin», sa hun, stadig ifølge Politico.

Når anlegget er fullt operativt, forventes European Semiconductor Manufacturing Co å ha en månedlig produksjonskapasitet på 40 000 12-tommers wafere som implementerer TSMCs 28-nanometer og 22-nanometer planare CMOS og 16-nanometer og 12-nanometer prosessteknologi.

Powered by Labrador CMS