Produksjon:
Opprettholder momentum i utfordrende marked
Danske GPV melder om en omsetning på 2,2 milliarder danske kroner og et resultat (EBITDA) på 186 millioner i 3. kvartal 2024, noe som tilsvarer en mindre nedgang sammenlignet med samme periode av rekordåret 2023. GPV har dermed opprettholdt momentum i et globalt marked preget av fortsatt rebalansering og fallende etterspørsel fra sluttkunder.
Den danske elektronikkprodusenten GPV, som er det nest største EMS-selskapet med hovedkontor i Europa, har presentert resultater for tredje kvartal 2024. I en melding sier selskapet at det fortsatt som viser en tilfredsstillende utvikling tatt i betraktning de store endringene som for tiden finner sted i det globale markedet for elektronikkprodukter og tjenester.
Rebalansering
– Vi er i en spesiell situasjon der markedet er i en rebalanseringsfase. Utviklingen må ses i lys av den eksplosive veksten i etterspørselen etter elektroniske produkter som vi opplevde etter koronapandemien. Dette førte til store utfordringer i forsyningskjeden og mangel på komponenter, noe som fikk EMS-industrien og dens kunder til å bygge varelager for å bedre møte etterspørselen. I 2024 vil vi oppleve en fortsatt normalisering av lagersituasjonen og en rebalansering av markedet, noe som vil føre til fallende etterspørsel, spesielt i Europa og Asia, sier GPVs administrerende direktør Bo Lybæk.
Det faktum at GPV realiserte en høyere omsetning enn normalt i 2023 på grunn av en stor beholdning av utestående ordrer kompliserer situasjonen ytterligere.
– Vi var stolte over å oppnå en omsetning på 10,4 milliarder i 2023 (alle beløp i danske kroner, red. anm.), men det er viktig å huske på at dette resultatet ble positivt påvirket av flere ekstraordinære forhold, som vi ikke er begunstiget av i 2024 eller de kommende årene. Vi opprettholder imidlertid vårt inntektsmål for strategiperioden frem til 2028 på 15 milliarder, fortsetter Bo Lybæk.
Tilfredsstillende
GPV realiserte en omsetning på 2,2 milliarder i 3. kvartal, som tilsvarer en forventet nedgang på 13 % sammenlignet med 3. kvartal 2023, da omsetningen utgjorde 2,5 milliarder. Omsetningen for årets tre første kvartaler var på 6,8 milliarder danske kroner, tilsvarende en nedgang på 14 % sammenlignet med samme periode året før.
Resultatet (EBITDA) for 3. kvartal 2024 utgjorde DKK 186 millioner kroner mot 197 millioner i samme periode året før. Dette tilsvarer en nedgang på 6 %. Resultatet for årets tre første kvartaler ble 486 millioner DKK. DKK, tilsvarende en nedgang på 14 %.
Usikkert
Ved utgangen av 2023 forventet GPV, sammen med en rekke andre EMS-selskaper og mange kunder, at etterspørselen vil begynne å øke i andre halvdel av 2024. Denne økningen har ennå ikke bevist, og det er usikkert når i 2025 vil det skje. Ifølge Bo Lybæk har GPV og bransjen tiden med seg.
– Global økonomisk vekst fortsetter å være drevet av USA og Asia, mens vekstratene i Europa og Kina er lavere. Vi har imidlertid en klar forventning om økt optimisme i bransjen i 2025 ettersom rentekuttene påvirker investeringslysten, og våre kunders lagre tømmes, fortsetter Bo Lybæk.
Forventninger for året som helhet
For inneværende år, forventer GPV å oppnå en omsetning i størrelsesorden 8,9-9,2 milliarder kroner og et EBITDA-resultat i området 610-640 millioner, sammenlignet med tidligere forventninger om en omsetning på 8,9-9,3 milliarder, sammen med et EBITDA-resultat på 610-660 millioner. Forventningene vil bli avklart etter 3. kvartal på bakgrunn av stabil ordreinngang og justering av kostnadene gjennomført i løpet av 2024.
– Under overskriften «Forenkle & Optimaliser» har vi implementert en rekke endringer med mål om å redusere kostnader og øke effektiviteten. Vi har blant annet gjennomført en betydelig reduksjon i antall ansatte, noe som har skjedd som en naturlig tilpasning av organisasjonen – dels på grunn av fusjonen med Enics og dels på grunn av lavere aktivitet, sier Bo Lybæk.
– Vi har vært veldig flinke til å tilpasse oss markedsforholdene, og vi vil fortsette å fokusere på det. Samtidig reflekterer dette at verden blir mindre global, noe som medfører endringer som vi må tilpasse oss og utnytte, avslutter Bo Lybæk.