Elprint: Fra mønsterkort til kretskort
Elprint og Macaos Software fortsetter å klekke ut nye besparende bestillingsrutiner for mønsterkort og kretskort, inkludert BOM og pick & place-data. Og nevnte vi skreddersydde, rimelige testfiksturer?
Denne artikkelen er 2 år eller eldre
Det er lenge siden Elprint var en ren mønsterkort-trader, og enda lenger siden de produserte selv. I dag tilbyr de et bestillingssystem som ikke bare inkluderer mønsterkort- og paneliseringsdata, men også sanntids komponentdata og produksjonsfiler for montering. For ikke å nevne mulighet for å bestille mekaniske deler, kabelmontasje og testjigger. Blant annet.
Egne produksjonslinjer
Elprint er på god vei til å bli en aktør i produksjonsmarkedet i Norge, basert på at de i Shenzhen har egne montasjelinjer, med god kapasitet for både prototyper og langt større oppgaver. Elprint har per i dag inntatt topp-tre status av sin fabrikks kundemasse, ifølge fabrikksjefen der.
Mønsterkort og montasje
Elprint-gründer Helge Nilsen forteller at satsingen på montasjetjenester for alvor startet da Knut Herland Fjeldstad for to år siden kom inn som daglig leder i Norge, med sin omfattende erfaring fra produksjon og logistikk. Siden kretskortmontasje ble lagt inn som en integrert del i Macaos-programmet for et halvt år siden, har omsetningen økt måned for måned, og utgjør en stadig større del av totalomsetningen til Elprint.
Kresne
Mange av kundene til Elprint er blant de mer krevende i markedet, men tilbakemeldingene så langt er gode: – Vi har kresne kunder som sier at kvaliteten er like god som det de har fått fra norske montasjebedrifter – eller bedre, sier Fjeldstad. – Og ikke minst, vi har kunnet levere ferdige produkter nærmest før våre konkurrenter har kommet med et pristilbud, legger han til.
Macaos i sentrum
Som mønsterkortleverandør er Elprint fortsatt en relativt liten aktør i markedet, men økte omsetningen i fjor med i overkant av 60 %. Den økte ordreinngangen skyldes ifølge Fjeldstad først og fremst ordresystemet Macaos, som er blitt et viktig verktøy for stadig flere ingeniører.
Automatisert produksjonsunderlag
Med mulighet for import av BOM og Pick & Place-data for montasje har verktøyet ytterligere styrket sin stilling, i og med at utviklere og innkjøpere kan levere ferdig produksjonsunderlag til montasjebedriften, og/eller innhente materialkostnader og pristilbud for montasje direkte i programmet, nærmest med et tastetrykk.
Sjekker alle data
Allerede når du laster inn kortet i Macaos kan du også legge inn materialliste (BOM) og monteringsdata. Hos Elprint blir alle data sjekket, blant annet ser man etter feil i informasjon, slik som feil rotasjon, senterpunkter/plassering med mer, noe som enkelt kan rettes opp i Macaos, ifølge Fjeldstad.
Raskt og feilfritt
– Viktige parametere er designator, MPN (Manufacturer Part Number), x/y-retning og rotasjon og riktig lag. Ved hjelp av kundens komponentbibliotek og sanntids komponentdata kan vi i vaske komponentlisten, foreslå erstattere for komponenter som er vanskelige å få tak i, og få informasjon om lagerstatus og pristilbud på komponentene, forklarer han. – Alt i alt gir dette bedre informasjon til montasjebedriften, og mindre feilproduksjon, understreker Fjeldstad, som anslår at en slik gjennomgang kanskje tar ham 10 til 30 minutter, fremfor å bruke timer på manuell gjennomgang av kortdata og pristilbud. Dette forutsetter at kunde har et godt pakkebibliotek. Dess bedre bibliotek, dess raskere gjennomgang sier Fjeldstad.
Styrket kompetanse
– Få kan mer om kombinasjonen produksjon og komponenter enn Knut (Fjeldstad), skryter Nilsen. – Det har gitt oss en enorm fordel når vi skulle integrere dette i Macaos – som igjen gir oss et konkurransefortrinn, understreker han. – I tillegg har vi fått inn kompetanse på mekaniske komponenter og plast, inkludert 3D plastdesign, fremholder Nilsen. – Vi har hatt kunder på plastdeler som gikk rett til bestilling fremfor prøveproduksjon, fordi prisene uansett var uslåelig!
Lang historie
Bak disse tjenestene ligger det tung erfaring og kompetanse innen flere fagfelt, fra produksjon til logistikk. Blant annet har Helge Nilsen operert i Kina siden 2009, og har fått med seg både søtt og surt derfra. Men litt flaks skal man også ha, innrømmer han. – Vi har vært usedvanlig heldige med å finne de gode leverandørene, men samtidig ville dette vært vanskelig uten vår lange erfaring, og ikke minst våre lokale ansatte i Shenzhen.
Mer internasjonal
Nå skal Elprint «internasjonaliseres» ytterligere, med både fokusert satsing i nye land, og utvikling av en ny internasjonal nettside. – Vi skal ut i verden, slår Nilsen fast. – Vi mener at den kombinasjonen av tjenester vi tilbyr er helt unik – også utenfor Norge – og det må vi få frem. Poenget er at alt er automatisert, avslutter han.