Traumalight skal kunne fungere under alle forhold i felten, og skal virke selv om strømmen går.

Utviklet operasjonslampe for feltbruk

Under sin innsats i røffe omgivelser verden rundt, opplevde den erfarne kirurgen Lars Norum ofte mangel på en vesentlig ting: Ordentlig arbeidslys.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Dette førte til at han etablerte Merlin Medtech AS og engasjerte et team av ingeniører til å utvikle en robust operasjonslampe som kan tåle å bli herjet litt med. Ikke bare det – den skal også gi riktig lys under alle forutsetninger; Riktig farge, uten skygger og med jevn lysstyrke uavhengig av rufsete nettkvalitet eller batterinivå.

Ekstremt
– Lampen skal fungere under ekstreme omgivelser, og alltid virke likt, sier Norum til Elektronikk. – Den skal kunne brukes i temperaturer fra -20 til 55 grader C, og kunne kjøres i vaskemaskin på 140°C. Den skal tåle å falle i gulvet, og fungere selv om strømmen går, fremholder han.

Lys vesentlig
Norum forteller at han selv har sittet i Afghanistan med alt utstyr han trenger for å gjøre jobben – men uten lys. Når man skal skjære i mennesker er det greit å se hva man gjør. Den nye feltlampen med navnet TraumaLight har vært testet i bruk på et stort sykehus i Zambia, som er støttet av det humanitære prosjektet «Våres Jul», som bl.a. arrangerer julekonserter for slike formål. – De var så begeistret for lampen der nede, at jeg like godt ga den til dem, ler Norum, som håper sykehuset skal få glede av lampen i lang tid. Forventet levetid er nemlig 20.000 timer. Det vil si nærmere 25 år!

Produksjon på Notodden
Merlin har utviklet operasjonslampene i «singel» og «trippel» konfigurasjon.  Brukergrupper vil være f.eks. Forsvaret, Leger Uten Grenser, Røde Kors og lignende organisasjoner. Samarbeidspartneren Berget AS på Notodden står for produksjon og distribusjon av lampene, på bakgrunn av sine sertifiseringer innen forsvar og luftfart med flere.

 

Kirurgen Lars F. Norum er også en engasjert oppfinner, som med erfaring fra de bokstavelig talt mørkeste kroker av verden fikk med seg noen ingeniører på laget og utviklet en portabel, robust LED-basert operasjonslampe som både skal gi riktig og skyggefritt lys, fungere under alle temperaturer, tåle masse juling og attpåtil (nesten) ikke bruke strøm. TraumaLight produseres hos Berget AS. Her fra deres presentasjon under FSi-messen i høst: F.v. Gaute Aadnesen, Merlin Holding AS, Lars F. Norum og Rune Akselsen, Merlin Medtech AS, Arnstein Frømyr og Rolf Essing, Berget AS.

Robust og lett
Berget gjør både mekanisk og elektromekanisk produksjon, sammenstilling, funksjonstest og pakking, samt forsendelse av lampene på vegne av Merlin Medtech. For eksempel er kapslingene til lampene frest ut av en hel aluminiumblokk, i Bergets 5 akse fresemaskiner som er koblet opp i Fastems hvor produksjonen foregår automatisert 24 timer i døgnet. Resultatet er en svært robust og lett (som Elektronikks utsendte selv fikk erfare) konstruksjon. Metoden og materialet er det samme som benyttes bl.a. for deler til F-35.

Eksportsamarbeid
Berget og Merlin for øvrig er begge med i MEDP Export Development Program, som ble startet av Marshall Defence & Aerospace, FSi, Forsvarsdepartementet og Innovasjon Norge for å bistå mindre norske bedrifter inn på eksportmarkedet.

Powered by Labrador CMS