Komponentmangel skaper nye testbehov
Tenk deg at du har gjort grundig arbeid med spesifikasjoner, design og testutvikling for et nytt produkt. Men så blir du tvunget til å bytte til en erstatningskomponent. Har du tid til ny testing?
Denne artikkelen er 2 år eller eldre
Den dramatiske økningen i leveringstider man har sett bygge seg opp for komponenter gjør at mange utviklere og produsenter av elektronisk utstyr har måttet designe inn alternative komponenter i produktene sine. Dermed dukker det opp spørsmål om hvorvidt produktene fortsatt fungerer på samme måte og at de fortsatt overholder bransjespesifikke krav, og dette vet man først når man har gjort nødvendige tester. Det kan ta tid. Og tid er som kjent penger.
EMC og fulle testhus
En av de mest tidkrevende testene i så måte er EMC. Testhusene har stort sett fulle ordrebøker, og produsentene ønsker også å gjøre det de kan av pre-compliance testing før produktene sendes til sertifisering. Men hvorfor er EMC testing såpass tidkrevende, og hva kan gjøres for å redusere dette? Vi har tatt en prat med salgsingeniør Bjørn Sveum hos Rohde & Schwarz Norge for å få noen svar.
EMC testing
EMC (Electromagnetic compatibility) er kort fortalt evnen elektrisk utstyr har til å ikke forstyrre, og ikke bli forstyrret av øvrig elektrisk utstyr i det miljøet det står i. For å teste utstrålt effekt fra det aktuelle utstyret brukes tradisjonelt en målemottaker som skanner gjennom de frekvensbåndene som EMC standarden foreskriver. For å forsikre seg om at man avdekker uønsket utstråling så trenger målemottakeren å bruke en viss tid på hver gjennomskanning. Total test-tid kan derfor fort bli relativt lang, forklarer Sveum.
FFT som metode
For å gjøre et raskt søk kunne man som et alternativ brukt en spektrumsanalysator som kan sweepe over et stort frekvensområde på kort tid, men da må man stille seg spørsmålet om man da klarer å måle den uønskede emisjonen (kanskje befant sweepet seg på en annen frekvens idet emisjonen opptrådde). Ofte vet man heller ikke helt hva man skal se etter siden emisjonen kan opptre sporadisk og over et bredt frekvensområde. – Men det finnes en annen metode som både måler simultant over et stort frekvensområde og som gjør dette raskt, nemlig FFT (Fast Fourier Transformation), påpeker Sveum. FFT basert måleutstyr har vært på markedet i flere tiår, men det er først i det siste at denne metodikken har funnet veiet inn i EMC standardene. Så hva er det egentlig å vinne med dette?
Spare tid på redesign
– Rohde & Schwarz er en av de store leverandørene av testutstyr til elektronikkbransjen, og opplever en økende interesse knyttet til testing i forbindelse med redesign. CISPR 16-1-1 standardens revisjon 1:2010-06 beskriver muligheten for å bruke FFT-baserte målemottakere til EMC testing, og dette passer som hånd i hanske til noe av Rohde & Schwarz sitt utstyr. Med datakraften som brukes i moderne FFT-baserte målemottakere kan målinger som typisk brukte minutter og timer med tradisjonell stepped-scan metode nå bli redusert til sekunder med FFT Scan, sier Sveum.
Fremtidens EMC målemetode
Sveum legger en annen teknikk på bordet: – APD (Amplitude Probability Distribution) er en målemetode som sier noe om sannsynligheten for at et signal har en angitt amplitudeverdi. Dette kan plottes som en graf slik at man på en enkel måte kan gjøre en pass/fail test opp mot en angitt grenseverdi. Med såkalt Multi CISPR APD testing, som er en ny målefunksjon i CISPR 11 standarden kan man måle på mange kanaler samtidig, og også visualisere resultatene på nye grafiske måter, forklarer han.
Kommer som standard?
Første type utstyr hvor dette er implementert i standardene er mikrobølgeovner (som man jo kan tenke seg potensielt kan ha bredbåndet utstråling hvis dette ikke blir testet), men man forventer at denne metoden også vil bli tatt inn i EMC standardene også for IT-utstyr og andre enheter med trådløs funksjonalitet, ifølge Sveum, som gjerne svarer på ytterligere spørsmål som leserne måtte ha om saken.