FPGA-forum:
FPGA-prisen til hyperspektral bildekomprimering
Den årlige konferansen FPGA-forum er i full gang i Trondheim, og i går ble prisen for beste FPGA-relaterte masteroppgave delt ut under kveldsarrangementet.
FPGA-forums utmerkelse blir delt ut til den beste FPGA-relaterte masteroppgaven i Norge.
Premien er heder og ære, en sjekk på kr 16.384 (!) og invitasjon til å presentere oppgaven i en fagartikkel i Elektronikk.
Som alltid hadde juryen en vanskelig oppgave, og på dommens dag stod det mellom to nominerte:
- Sigmund Haaland, UiO: "Investigating the Viability of FPGAs as General Purpose Accelerators" Veiledere: Kristoffer Robin Stokke (Huddly og UiO), Jim Tørresen (UiO) og Håkon Kvale Stensland (Simula og UiO) Institutt for informatikk Universitetet i Oslo (UiO).
- Daniel Vorhaug: ”Hyperspectral Image Compression Accelerator On FPGA Using CCSDS 123.0-B-2” Veiledere: Milica Orlandic og Samuel Boyle, Institutt for Elektronikksystemer, NTNU.
Haaland har utforsket fordeler og ulemper ved å bruke FPGAer som akseleratorer fremfor GPUer, og viste at FPGA-løsninger i mange tilfeller kan utvise både bedre ytelse, stabilitet og lavere effektbruk i forhold til GPU (Xilinx SoC-løsning vs. Nvidia Jetson). En av utfordringene med en FPGA-løsning er de mange verktøyene som åpner muligheter, men også i overkant mange opsjoner for finjusteringer man ikke trenger å tenke på i GPU-verdenen. Masteroppgaven er tilgjengelig som et 6-siders konsentrat.
Vorhaug på sin side jobbet med å lage en komprimeringsløsning for hyperspektrale bilder på FPGA ved hjelp av CCSDS 123.0-B-2, en standard for tapsfri og nær tapsfri komprimering av flerspektrale og hyperspektrale bilder. Hyperspektrale bilder består av hundrevis kanaler, mens f.eks. RGB-bilder har bare tre kanaler. Bildedata innhentes og komprimeres og lagres i tredimensjonale matriser – svært omfattende operasjoner, med andre ord. Løsningen ble testet i rommet på NTNU SmallSat Labs’ HYPSO-1.
Det ble som hovedbildet avslører Daniel Vorhaug som stakk av med tittelen «Beste FPGA-relaterte masteroppgave 2024». Vorhaug benyttet anledningen til å gi et råd til andre FPGA-utviklere: – Bruk mye tid på verifisering! Det kan synes tidkrevende i begynnelsen, men man får igjen for det senere, og det blir enklere og mindre tidkrevende å rette opp i feil.
Juryen har bestått av Dag Andreas Hals Samuelsen, Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Heidi Skaar Johannessen, Norxe og Johan Alme, Universitetet i Bergen (UiB).