Kunstig intelligens:

Kina vil være AI-sjef

Kinas raske vekst innen GenAI-patenter danner grunnlag for globalt AI-lederskap, ifølge GlobalData. Ikke alle er glade for det.

Publisert

For et par uker siden skrev vi at USA ønsker restriksjoner på leveranser av AI-brikker og andre produkter, inkludert produksjonsutstyr, til Kina. I Vesten er man ikke spesielt komfortabel med kinesisk AI-dominans, hverken konkurransemessig eller politisk. 

Det ser ikke ut til å stoppe Kina, i første omgang i hvert fall. Tvert i mot, Kinas raske fremskritt innen generativ kunstig intelligens (GenAI) understreker landets vilje til å lede det globale AI-landskapet. Den betydelige økningen i GenAI-patentsøknader – nesten 50 % av den globale totalen – gjenspeiler landets aggressive fremstøt mot teknologisk lederskap. Denne drivkraften omformer ikke bare bransjer, men setter også nye standarder for innovasjon, og posisjonerer Kina som en formidabel utfordrer i AI-kappløpet, sier GlobalData, et ledende data- og analyseselskap.

– Kinas aggressive jakt på GenAI-patenter posisjonerer landet som en viktig aktør i den globale AI-revolusjonen, og utfordrer USA direkte i kampen om teknologisk overherredømme. Denne satsingen er tett på linje med Kinas uttalte mål om å oppnå global AI-lederskap innen 2030, uttaler Kiran Raj, leder for Disruptive Tech hos GlobalData, kommenterer.

Anil Sharma, leder for patentanalyse hos GlobalData, legger til: – Den fortsatte veksten i Kinas GenAI-patenter antyder at vi kan se nye gjennombrudd i ulike applikasjoner, inkludert men ikke begrenset til kunstnerisk bildegenerering, automatisert video- og bildeoppretting og forbedring, tale syntese, tekstbehandling, analyse av medisinske bilder, ressursoptimalisering og kraftbelastningsprognose. Selv om det fortsatt er utfordringer, er de potensielle anvendelsene av disse patentene enorme og kan ha en dyp innvirkning på ulike bransjer, sier han.

Den såkalte Patent Analytics-databasen til GlobalDatas Disruptor Intelligence Center avslører at Kina har stått for 49,1 % av globale GenAI-patenter de siste tre årene, og overgår USA med 48,5 %. Andre land, som Sør-Korea (0,7 %), Taiwan (0,4 %) og Australia (0,3 %), følger, og viser at GenAI-landskapet for tiden er et duopol.

Analysen fremhever også en betydelig økning på 48,9 % fra år til år i GenAI-patentsøknader fra Kina i 2023 sammenlignet med 2022, med store bidragsytere inkludert State Grid Corporation of China, Zhejiang University, Nanjing University og Baidu. Denne økningen indikerer Kinas innsats for å forbedre AI-kapasitetene på tvers av sektorer, fra teknologi og media til halvledere og bilindustrien.

Dessuten viser en analyse av patentene inngitt av de fire største teknologiselskapene i Kina, dvs. Baidu, BaiduAlibaba Group HoldingTencent Holdings, og Huawei Technologies, et sterkt fokus på å utvikle store språkmodeller og generative motstandsnettverk på tvers av applikasjoner som spenner fra tekstbehandling og talegjenkjenning til ressursoptimalisering og kraftbelastningsprognose.

I det virkelighetsorienterte oppsettet fremhever GlobalDatas Innovation Explorer-database hvordan kinesiske selskaper fremmer GenAI. For eksempel introduserte Beijing-baserte Kuaishou Technology nylig "Kling Large Model (Kling)," en AI-modell som er i stand til å generere realistiske videoer fra tekst ved hjelp av en diffusjonsbasert transformatorarkitektur (DiT). Kling utfordrer OpenAIs Sora og Metas 3D Gen direkte i det spirende AI-rommet for videogenerasjon, med sin unike 3D spatiotemporale «felles oppmerksomhetsmekanisme».

Databasen inkluderer en rekke GenAI-modeller og applikasjoner fra de beste kinesiske teknologiselskapene. Viktige eksempler inkluderer Huaweis Pangu, en stor språkmodell brukt i ulike bransjer som finans, produksjon, legemiddel-FoU, gruvedrift og jernbane, ZTE Corp.s telekom-orienterte Nebula LLM, og Alibabas kundeservicefokuserte GenAI chatbot, Tongyi Qianwen.

– Kinas raske fremskritt innen GenAI fremhever landets sentrale rolle i å drive den globale AI-innovasjonen. Fortsatt forskning og utvikling på dette feltet kan levere banebrytende fremskritt for å revolusjonere flere bransjer. Men utfordringer som etisk bruk av AI, bekymringer om personvern, og navigering i internasjonale regulatoriske rammer må tas opp hvis Kina skal sikre seg globalt lederskap innen AI, konkluderer Rai.

 

 

Powered by Labrador CMS