Konkurranse:

Forsvaret ser etter ny energiforsyningsløsning i felt

Forsvaret leter etter en mer effektiv løsning for strømforsyning til utstyr som brukes i feltoperasjoner. Leverandøren med det beste forslaget får over en halv million kroner til å videreutvikle idéen sin til en testbar prototype. Men fristen er kort: Forslag må være inne senest 20. august!

Publisert

Forsvaret har med andre ord en utfordring, skriver FFI på sine nettsider:

– I dag har utstyret som er i bruk i felt ofte sine egne systemer for strømforsyning, for eksempel batterier med ladere eller strømadaptere. Det fører til at Forsvaret må ha med mye ulikt tilbehør for å forsyne feltutstyret med energi, sier prosjektleder Jill-Connie Lorentsen og seniorrådgiver energi Eivind Holten ved avdeling Innovasjon og industriutvikling (ICE worx).

– Det vi nå trenger, er en fleksibel strømforsyningsløsning som kan kobles til ulike energikilder. Eksempler er solenergi, vindkraft eller bærbare generatorer. Den må kunne fordele strøm til et mangfold av utstyr, og den må være solid nok til å tåle bruk under ekstreme forhold.

Lav vekt, god effekt

– Forsvaret ønsker seg systemer som kan kobles til ulike energikilder, for så å fordele strøm videre til et mangfold av enheter og koblinger De mest interessante løsningene vil være der funksjoner kan fjernstyres, og der relevant informasjon sendes og mottas på sikkert vis. Lav vekt, et kompakt format og lave energitap er også viktig for oss. Løsningen må dessuten være robust og tåle bruk i de fleste klimasoner – særlig i arktiske strøk, forklarer Holten.

I første omgang er Forsvaret interessert i enheter som kan håndtere effekter mellom 50 og 300 watt.

– Det vil likevel være positivt dersom den foreslåtte løsningen kan skaleres opp eller ned for å dekke framtidens behov. Også Nato-allierte og sivile aktører kan være interessert i dette.

Utviklingsmidler

I første runde vil de tre beste forslagene motta 75 000 kroner hver, og skal i løpet av tre uker videreutvikle skissen sin. Den beste av disse får så 500 000 kroner til å utvikle en prototype på 15 uker.

Konkurransen er et samarbeid mellom FFI, LUP og DFØ, og ble kunngjort på Leverandørutviklingsprogrammets (LUP) nettside denne uka. LUP hjelper kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter med å gjennomføre innovative anskaffelser. FFI er en av de 35 partnerne i programmet, og dette er første gang FFI ved ICE worx gjennomfører denne typen prosess.

– Alle som mener de har noe å tilby er velkomne til å delta i konkurransen, så lenge de oppfyller konkurransevilkårene. Vi ser etter innovative idéer og løsninger fra alle kanter, sier Lorentsen.

På denne nettsiden kan interesserte lese mer om oppdraget og også melde seg på konkurransen. Nettsiden gir detaljert informasjon om kravene til løsningen og hvordan forslagene skal utformes.

Søknadsfristen er 20.august 2024.

Kilde: FFI.no

 

Powered by Labrador CMS