Forsknings- og utdanningsnettverk:

Den planlagte kabelen skal føres fra Nord-Norge via Arktis til Japan, med landinger trolig i Irland, Canada og USA.

Ny fiber i nord

Forsknings- og utdanningsnettverkene er i ferd med å forberede seg for deltagelse i det forestående undersjøiske kabelprosjektet Far North Fiber.

Det nye Far North Fiber (FNF) kabelsystemet vil åpne en ny, sikker og rask rute som forbinder tre kontinenter i det globale forsknings- og utdanningssamfunnet. Det er gode nyheter for brukere i forsknings- og utdanningsmiljøene i de nordiske landene at en helt ny høykapasitetsrute er under utvikling av et internasjonalt felles utviklingsselskap, Far North Fiber, Inc.

Det nordiske samarbeidsorganet NORDUnet, der norske Uninett er med, har signert en intensjonsavtale med Far North Fiber, Inc, hvor de uttrykker interesse for et dedikert fiberpar i FNF Submarine Cable System mellom Norge/Finland og Japan. Dette kan potensielt også inkludere andre landingspunkter i påvente av interesse fra andre forskningsnett-organisasjoner.

Det undersjøiske kabelsystemet vil koble sammen Skandinavia og Japan gjennom det nordlige Arktis, inkludert landinger for eksempel i USA, Canada og Irland. De skandinaviske/nordiske landingsstasjonene vil være i Nord-Norge og Finland.

Far North Fiber-prosjektet gjennomføres sammen med Cinia Oy fra Finland, Far North Digital fra USA og ARTERIA Networks Corporation fra Japan. Det er anslått at det nesten 17 000 km lange kabelsystemet vil være klart for bruk innen utgangen av 2026.

- De nordiske landene er i en unik posisjon til å være pioner for et fiberpar for nordisk og europeisk forskning og utdanning, på en helt ny rute. Når dette prosjektet er realisert, vil det styrke samarbeidslandskapet mellom forsknings- og utdanningspartnere i Norden, Europa, Nord-Amerika og Japan. I tillegg vil det øke nordisk regional utvikling og betydelig styrke europeisk digital suverenitet, sier NORDUnet-sjef Valter Nordh.

Dette fiberparet i FNF-kabelsystemet vil være blant de første interkontinentale fiberparene i historien som eies og administreres av forsknings- og utdanningsmiljøene. Eierskapet vil bidra til å sikre tilkobling i en tid hvor evnen til å overføre store datasett og gjennomføre fjernundervisning og konferanser er helt avgjørende. På toppen av det vil forsknings- og utdanningsbrukere i hele Europa oppleve ytterligere fordeler i form av lavere kostnader, tilgang til større båndbredder, forbedret latens og økt robusthet.

Powered by Labrador CMS