Kunstig intelligens:

Olivia ankommer våren 2025 og skal installeres i Sigma2s datahall hos Lefdal Mine Datacenter til venstre i illustrasjonsbildet. Navnet er en referanse til mineralet olivin, som tidligere ble utvunnet i gruven, som nå er omgjort til datasenter.

Møt superdatamaskinen Olivia

Olivia blir navnet på Norges neste superdatamaskin – en teknologisk kraftpakke som skal akselerere utviklingen av KI og maskinlæring.

Publisert

Sigma2 kunngjør i dag at Norges neste superdatamaskin har fått sitt offisielle navn: Olivia.

Jenny Amundsen Ask

Olivia vil spille en signifikant rolle i utviklingen av kunstig intelligens (KI), spesielt innen utvikling og forbedring av norske språkmodeller. Med hele 304 av de mest avanserte GPUene på markedet, vil Olivia tilby en beregningskapasitet som er 17 ganger større enn hva som tilbys nasjonalt i dag.

-Med Olivia gir vi forskere i Norge en teknologisk kraftpakke som vil akselerere utviklingen av KI og maskinlæring. I tillegg vil Olivia kunne åpne døren for vitenskapelige gjennombrudd innenfor andre fagområder, som helse-, hav-, og klimaforskning, sier Jenny Amundsen Ask, tjenesteleder for beregningstjenester i Sigma2.

 Det var Hewlett-Packard Norge som i mai i år vant kontrakten, som har en verdi på hele 225 millioner kroner.

Fra industri til teknologi

Installasjonen av Olivia vil skje i løpet av våren 2025 i Lefdal Mine Datacenter (LMD) ved Nordfjordeid på Vestlandet. Navnet Olivia er en referanse til mineralet olivin, som tidligere ble utvunnet i den gamle Lefdal-gruven, som nå omgjort til et toppmoderne datasenter. Navnet knytter sammen overgangen fra tradisjonell industri til avansert teknologi. Datasenteret drives i tillegg grønt, med fokus på bærekraftig energi og miljøvennlig drift, noe som er spesielt viktig for superdatamaskiner som krever enormt mye strøm.

Superdatamaskiner blir stadig mindre i fysisk størrelse samtidig som de blir kraftigere og raskere, takket være teknologiske fremskritt innen mikroprosessor- og chipteknologi, mer effektive kjølesystemer og optimalisering av arkitekturen.

Fra før er de tre superdatamaskinene Betzy, Saga og Fram i nasjonal tjeneste. En nasjonal superdatamaskin betyr at forskere fra hele landet kan bruke den, uavhengig av hvilken forskningsinstitusjon de hører til.

Olivia blir betydelig mindre enn Betzy, Norges kraftigste maskin per i dag. Mens Betzy veier 30 tonn, vil Olivia veie mindre enn halvparten, men ha en ytelse som er tre ganger større og et strømforbruk som er 30 prosent lavere.

Illustrasjon: Olivia blir betydelig mindre enn Betzy, Norges kraftigste maskin per i dag.

Fortsatt ikke nok regnekraft

Gunnar Bøe

En nylig publisert rapport fra Forskningsrådet anbefaler å investere 2,6 milliarder kroner i tungregnekraft for forskning og KI over de neste fem årene. Rapporten peker både på at generativ kunstig intelligens bidrar til enorm økning i behovet for tungregnekraft, og på viktigheten av å ha superdatamaskiner lokalisert i Norge for sikkerhet, beredskap og tilgang på nødvendig kompetanse.

- Å sikre tilstrekkelig beregningskapasitet er avgjørende for våre forskningsmiljøer i både akademia og industri. Sigma2 er forpliktet til å sikre at Norge ikke bare holder tritt, men også tar en ledende rolle for å sikre god infrastruktur. Selv om Olivia gir et betydelig løft, dekker hun bare en liten del av behovet. Det haster med å investere i mer regnekraft for følge med på utviklingen, sier Gunnar Bøe, daglig leder i Sigma2.

Olivias tekniske spesifikasjoner

System: HPE Cray Supercomputing EX

Noder: 252 noder

  • Hver node utstyrt med to AMD Epyc Turin CPUer
  • Hver CPU består av 128 kjerner
  • Totalt 64.512 CPU-kjerner
  • GPUer: 76 noder med GPUer

    • Hver node har fire NVIDIA GraceHopper Superchip (NVIDIA GH200 96 GB)
    • Totalt 304 GPUer

Interconnection: HPE Slingshot Interconnect

Lagringssystem: HPE Cray ClusterStor E1000

  • Kapasitet på 5,3 petabyte (PB) lagring

Kabinetter:

  • 2 stk HPE Cray Supercomputing EX4000 DLC-kabinetter
  • 1 stk CDU (kjøle-enhet)
  • 1 stk DLC-kabinett (adskilt HPC testsystem)
  • 1 stk Datalagrings-kabinett (luftkjølt, i POD)
  • 1 stk River kabinett (luftkjølt, i POD)
  • 1 stk TDS River kabinett for testsystem (luftkjølt, i POD)

Ekspansjonsmuligheter:

  • Mulighet for ekspansjon til 119.808 CPU-kjerner og/eller 224 GPUer

 

 

 

Powered by Labrador CMS