Mikroelektronikkprisen 2024:

Prisvinnerne Julian Gundersen og Even Kjæxli.

Subterskel CMOS cellebibliotek

Hvert år mottar en verdig vinner pris for beste masteroppgave innen mikroelektronikkonstruksjon ved Institutt for elektroniske systemer (IES), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Publisert

Vinner for 2024 ble Julian Gundersen og Even Kjæxli med oppgaven «Design & Verification of a Sub-100mV Standard Cell Library in 130nm SoI CMOS». Bak prisen står bladet Elektronikk og norsk mikroelektronikkindustri gjennom nettverket NTNU Mikroelektronikkforum.

Standardcelle-bibliotek

Stadig økende behov for laveffekt digitale kretser har medført at designere tar i bruk teknikker som subterskel operasjon. I masterarbeidet er det utviklet et standardcelle-bibliotek som gjør det enklere å ta i bruk denne typen teknologi. Det bruker Schmitt-Trigger topologier i 130nm SoI (Silicon-on-Insulator) teknologi og kan benyttes ned til 85mV nominell forsyningsspenning. Det er laget flere nye byggeblokker, blant annet helt nye såkalte minority-3 porter og nye aritmetiske kretser som kan operere med lavere spenning og statisk effektforbruk enn i tidligere arbeider. Vellykkede eksperiment med større kretser som benytter biblioteket er også gjennomført.

Svært imponerende

Ifølge juryen er oppgaven, og arbeidet som ligger bak, av svært imponerende i omfang og kvalitet, selv tatt i betraktning at det er to studenter som har samarbeidet. Rapporten er også meget godt skrevet. Julian Gundersen og Even Kjæxli er dermed meget verdige vinnere av Mikroelektronikkprisen 2024.

Faglærere og jury

Prisen ble delt ut under Elektronikk- og Teknologidagene som tredjeklassingene ved NTNUs studieprogram for Elektronisk systemdesign og innovasjon arrangerte 12. og 13. februar i år.

I tillegg til diplom, består prisen av en sjekk på 20.000 kroner. Faglærer på oppgaven har vært professor Snorre Aunet ved IES med professor Trond Ytterdal fra samme sted som medveileder. Juryen har bestått av Øystein Gjermundnes, Director of Verification ved ARM Norway AS og Per Gunnar Kjeldsberg, professor ved IES. Gundersen og Kjæxli jobber i dag ved henholdsvis Texas Instruments og Kongsberg Defence & Aerospace. Du finner en artikkel om masteroppgaven et annet sted her i dette nummer av Elektronikk.

De som står bak

I tillegg til et beskjedent bidrag fra Elektronikk, er prisgiveren NTNU Mikroelektronikkforum som består av en gruppe bedrifter fra norsk mikroelektronikkindustri i samarbeid med mikroelektronikkmiljøet ved IES. Hensikten med prisen er å styrke nasjonal rekruttering og kompetanse innen fagfeltet.

Powered by Labrador CMS