Romfartsteknologi:

Industriens ambassadør til rommet
ESA-ambassadør åpner dørene til romøkonomien for norsk næringsliv: – Mange muligheter for elektronikkbransjen, mener den nyutnevnte ambassadøren, Nils Haga.
Norges romsektor har lenge vært en internasjonal suksesshistorie, med banebrytende innovasjon fra aktører som Kongsberg, NAMMO, Telenor og KSAT. Nå utvides horisonten: Den internasjonale megatrenden romøkonomien skal nå åpnes opp for enda flere næringer i Norge, og det er European Space Agency (ESA) som leder an.
ESA-ambassadør
Som en del av denne satsingen har Kjeller Innovasjon inngått en avtale med ESA, og Nils Haga er utnevnt til ESA Business Applications-ambassadør i Norge. Han skal fungere som et nasjonalt kontaktpunkt, bygge bro mellom ESA og norske SMB bedrifter , og gi selskaper utenfor den tradisjonelle romsektoren tilgang til ressurser, nettverk og ikke minst finansieringsmuligheter.
Døråpner

– For bedrifter innen alt fra akvakultur og maritim sektor til transport, energi, kunstig intelligens og ren teknologi, kan dette bli et vendepunkt, sier Haga. – ESA tilbyr ikke bare økonomisk støtte, men også tilgang til ekspertise og globale nettverk. Norske selskaper får nå muligheten til å utforske hvordan romteknologier som å utnytte navigasjon for mobilitet, kommunikasjon for 5G/6G, satellittdata for å følge opp logistikk, infrastrukturprosjekter, vannføring, etc. kan gi dem konkurransefortrinn i en stadig mer datadrevet verden.
Utnytte data
– For det første er det mange muligheter for å utnytte produkter og tjenester fra romvirksomhet i både nye og eksisterende produkter. For eksempel kan bruk av satellittdata gjøre navigasjonsløsninger som i dag utsettes for spoofing og hacking mer robuste, og satellittkommunikasjon kan styre sensorer ved hjelp av 5G og kommende 6G.. Videre genereres det store mengder gratis tilgjengelige satellittbilder, som kan utnyttes til mange formål.
Tilby teknologi
– For det andre etterspør rombransjen stadig nye teknologier som kan ha nytteverdi innen romfart – fra sensorsystemer til robotikk og styresystemer. Mange bedrifter sitter kanskje på teknologi som er utviklet for et annet formål, men som kan finne anvendelse i romindustrien, påpeker Haga.
Mer enn raketter og satellitter
Romteknologi handler nemlig ikke lenger bare om romfart. Data fra satellitter kan brukes til å overvåke miljøet, effektivisere logistikk og skape smartere byer. For selskaper som vil styrke sin konkurranseevne, bli mer internasjonale, utvikle produkter og løsninger som de skal leve av i fremtiden, så finnes det nå et hav av muligheter for å kombinere romteknologi med løsninger på jorda. Det er en viktig oppside ved slike prosjekter: Forretnings- og produktidéer som faller i smak hos ESA, kan få finansiert opp til 75% av utviklingskostnadene. Ifølge Haga gjelder det også eventuelle innledende mulighetsstudier, slik at man tidlig kan få avklart risiko og lagt premissene for videre utvikling.
Fra idé til gjennomføring
Ambassadøren har tre hovedroller:
· Bygge sterke relasjoner med sektorer utenfor romindustrien.
· Veilede selskaper i å identifisere nye muligheter innen romøkonomien.
· Gi rådgivning om hvordan søknadsprosessen for finansiering foregår.
Nils Haga understreker at rollen er å støtte selskaper gjennom hele prosessen, fra idé til søknad. Han vil gjøre det så enkelt som mulig for norske bedrifter å dra nytte av de mulighetene som finnes innen romøkonomien. – Det er viktig å prate med meg – jeg kan undersøke med ESA og Norsk Romsenter om et konkret prosjekt kan være relevant, og slik kvalitetssikre og øke mulighetene for å få midler, understreker han. – Deretter vil jeg kunne hjelpe til med å fylle ut søknaden til ESA.
Nye anvendelser
Haga tror elektronikkindustrien kan ha mye å tilby romnæringen. Samtidig kan mange bedrifter dra nytte av tilgjengelig romteknologi og -tjenester. – Ett eksempel vi har er autonome brøytebiler som skal holde en flyplass snøfri. Her har man hatt stor nytte av å ta i bruk satellittdata for å øke presisjonen, uten å være utsatt for GPS-spoofing, forklarer Haga. Han mener satellittdata, gjerne i kombinasjon med AI, digitale tvillinger osv. vil få mange nye anvendelser i tiden fremover. Og innen mange sektorer.
Tenke nytt

– Det er viktig å få folk til å tenke nytt, understreker han. – Dette initiativet handler ikke bare om å støtte enkeltbedrifter. Det handler om å styrke Norges posisjon som en global innovasjonsleder, der romteknologi kan være en del av løsningen på våre største samfunnsutfordringer. Og, som konkurransefortrinn i et internasjonalt marked er ESA et kvalitetsstempel.
Flere muligheter i ESA
Det er flere veier til målet. ESA har et tretrinns utlysingsprogram: Kickstarts, som er mulighetsstudier av seks måneders varighet med finansieringsramme på en halv til en million kroner; Utlysinger (Open calls), som kan være med eller uten konkurranse; og Direkte forhandlinger, der man tilbyr relevant teknologi, eller har en klar idé om hvordan du kan nyttiggjøre deg romteknologi. ESA har mange løpende utlysninger/programmer som man kan hekte seg på.
Ufarliggjøre romsektoren
Det er uansett viktig å gjøre hjemmeleksen sin. Samtidig er jobben til Haga å ufarliggjøre romsektoren noe. Man trenger ikke bygge raketter eller satellitter for å være med. Det kan godt hende man har noe som kan brukes på en rakett, eller kan bruke noe fra en satellitt. For noen bedrifter vil det kanskje være aktuelt å utnytte ESA-finansiering til å utvikle et produkt som kan brukes både i romindustrien og i en tradisjonell industri.