Romfartselektronikk:

Stian Lerdahl, Øyvind Tollerudhaugen og Bård Eirik Nordbø har bokstavelig talt nok å henge fingrene i.

KDA i Horten: Godt å være en del av noe større

Det som frem til 2019 het Norspace AS ble kjøpt av Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) i 2011, og er nå fullt innlemmet i KDA. Det har betydd vekst, modernisering av produksjonsutstyr og flere oppdrag for bedriften i Horten.

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og Satellitteknologi

  • Virksomheten i Horten er en del av KONGSBERGs Space & Surveillance divisjon, spesialisert på utvikling og produksjon av elektronikk for satellitter, og har investert i nye automasjonslinjer for å forbedre tverrfaglig kompetanse.
  • KDA har bidratt betydelig til det europeiske satellittsystemet Galileo og er ansvarlig for all elektronikk etter antennen som mottar og oversetter nødsignaler for søk- og redningstjenester.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

I dag inngår selskapet i KONGSBERGs divisjon for Space & Surveillance og gjør som tidligere – utvikling og produksjon av elektronikk for bruk ombord i satellitter.

Mer tverrfaglig

– Etter helintegrering i KDA har vi blitt mer tverrfaglig, forklarer Bård Eirik Nordbø, avdelingsleder for RF og Analogelektronikk. – Vi er den del av noe større og har kunnet investere i nye automasjonslinjer blant annet. Dessuten har vi tilgang til mye kompetanse, ikke minst innenfor elektronikk.

Mye norsk

Et prosjekt som har vært viktig for virksomheten i Horten er det europeiske satellittsystemet Galileo. Første generasjon utgjorde 4 prosent av romsegmentet på hele Galileo og en stor del av omsetningen i Horten. – Nå er vi i gang med kvalifisering for neste generasjon, forklarer Øyvind Andreassen, direktør for forretningsutvikling. Det er en søk- og redningstransponder som tar imot nødsignaler. – Vi er ansvarlig for all elektronikk etter antennen som tar imot signalene, som deretter oversetter og sender til nødsentral. Han legger til at selskaper som Jotron lager redningsbøyer og hovedmottaket er på Hovedreningssentralen i Bodø.

Analog

– Det er mye analog signalbehandling i dette, noe som er helt nødvendig for å kunne plukke opp de svake signalene – blant alle andre signaler som finnes rundt oss, forklarer Bård Eirik Nordbø, leder av RF & Microwave gruppa. Han legger til at de bruker mye «gammeldags» teknologi for å få til dette. For eksempel SAW (Surface Acoustic Wave)-filtre. – Vi er antakelig de eneste i verden i dag som har denne kompetansen, skyter Andreassen inn. Men, digital signalprosessering øker også, og RF-avdelingen består nå av 15 personer, med snarlig ønske om flere.

SAW-filtre som dette er det ikke mange av i verden som har kompetanse på.

Orion

Et annet prosjekt de skal delta i er Orion fra den europeiske romfartsorganiasjonen ESA. Faktisk er det et bidrag til NASAs operasjon om å lage et romfartøy som skal sende astronauter til månen og enda lengre. – Vi skal lage driverelektronikk for solcellemekanismene, sier han, og legger til: – Dette er vår første leveranse som gjelder bemannet fartøy, og som i sakens natur er i høyeste grad sikkerhetskritisk.

Ikke designhus, men…

Selv om de har alt som et såkalt designhus gjør, er den åpenbare forskjellen at alle som driver med utvikling også får nærhet til produktene. – Vi gjør alt fra innkjøp til ferdige produkter, i tillegg til alle viktige og komplekse tester, sier Øyvind Sollerud Haugen, salgsansvarlig. – Kravet til kvalitet er uendelig, legger han til. Det skal også nevnes at de deltar i en arbeidsgruppe innenfor ESA-ESTEC, som ser på blyfrie komponenter i rommet.

Rekruttering

Det evige spørsmål blant teknologibedrifter for tiden: Hvordan få tak i kvalifiserte folk. – Vi kan absolutt ikke klage på norske ingeniører, sier Stian Lerdahl, leder for teknologiavdelingen. – Men, når det går ut rundt 7 studenter fra RF-linja ved NTNU per år, ser vi jo at det kan bli en utfordring for slike som oss. De har, vi hadde nær sagt selvsagt, ansatte fra flere land. I RF-avdelingen er det 15 personer med 7 nasjonaliteter. – Utfra det vi ser vil komme vil vi trenge flere folk etter hvert, sier Nordbø.

Mer automatisert

Etter at de ble en del av KDA er det investert i mer utstyr og flere manuelle oppgaver er blitt automatisert. – Det viser seg jo at repeterbarheten er blitt bedre i produksjonen, og vi han tåle større svingninger i volum, sier Andreassen. – Vi har ingen planer om å flytte produksjonen herfra, legger han til.

Ungt

Vi får også vite at det er et relativt ungt ingeniørmiljø i bedriften. Snittalderen ligger vel mellom 30 og 40 år. De har også vokst mye, fra 80 til 150 på relativt kort tid. Dessuten er utskiftingen lav, noe som betyr at det er mange som trives.

Levert til mange satellitter

I hele bedriftens levetid har de levert utstyr til over 300 satellitter, med alle de store satellittbyggerne i verden som kunder. I tillegg er KDA foretrukket leverandør hos mange, får vi vite. – Derfor er det viktig å bygge en stab som sikrer fremtiden, sier Haugen, som avslutter: – Det er godt å være en del av Kongsberg. Men, vi må tjene pengene selv og ha en sunn og god virksomhet.

Powered by Labrador CMS