Elbilladere:
Ladersamling i Stavanger
Arrow inviterte til teknologiseminar i Norges «sentrum for elbilladere»; Stavanger.
Ladere for elbiler er blitt en stor industri i Norge, og flere av aktørene har sin base i Stavanger-området. Derfor var det naturlig å legge en «EV Charging Technology Day» til vestlandsbyen, mener senior FAE i Arrow, Inge Høivik.
Han kunne notere seg svært god deltagelse av både lokale og utenbys kunder, med hele 45 påmeldte. Blant dem fant vi både de etablerte bedriftene, og et par spennende nye som foreløpig ønsker å gå litt under radaren.
Arrow hadde sørget for rikelig dekning med 30 stk teknisk salgs- og støttepersonell fra leverandørene, og 7 fra egen stab.
– For oss er det viktig å skape ting sammen med kundene. Vår tekniske støttestab består av kompetente folk som forstår behovene, sa FAE Zhao Wang fra TE Connectivity under sin presentasjon. Selskapet tilbyr bl.a. høy-ytelses reléer og kontakter.
– Det skjer en voldsom evolusjon i ladermarkedet, fra å domineres av mindre systemer under 1 kWh til et stort marked for personbilladere i området 4 – 100 kWh. På sikt kommer også større systemer, ikke minst tunge kjøretøy, skip og elektriske fly, kommenterer hun.
Det skjer også ting innen batteribyttesystemer og trådløs lading (både stasjonært og langs veien) som kan bli interessant på sikt. Såkalt ultrarask lading kan bli aktuelt med den nye versjonen av IEC/SAE CHAdeMO 3.0, som skal tillate 900kW lading ved maks 1500 V.
– Vi har fått mange interessante spørsmål i dag, blant annet om toveis lading, sier Anil Chauhan fra Microchip, som kan opplyse at de kommer med et nytt produkt rettet mot dette, «om et par måneder».
– For tiden jobber vi med flere referansedesign som kundene vil kunne dra nytte av, både for AC- og DC-lading, og stasjonære og hjemmebaserte ladere, forteller Chauhan. – Løsningene inneholder alle deler du trenger for å lage en lader, fra kraftforsyning til styring, sensorer, berøringskontroll, skjermdrivere og kommunikasjonskretser med mer. Benytter du en av disse løsningene får du også gratis tilgang til programvare som vi har utviklet for dette, fremholder han.
Chauhan understreker at Microchip bruker kraftkomponenter i silisiumkarbid, fremfor «kinaløsninger», som han kaller det, som bruker IGBT. Dette gir litt dyrere inngangsbillett, men langt mer effektive, mindre og mer pålitelige løsninger på sikt, mener han.
Leverandører som var representert på konferansen: Amphenol, Kemet, Knitter, Littelfuse, Microchip, Murata, NXP, Panasonic, Silicon Labs, SiTime, STMicroelectronics, TE Connectivity og Yageo.
–