Oppstartsbedrift:
Alt begynner i det små
I Kristiansand er det en liten produksjonsbedrift som ser ut til å gjøre noe riktig; å ta seg tid til å gjøre de første små skrittene.
Tommy Smith startet opp i fjor sommer med
produksjonsbedriften Eldesign. Selv om selskapet ble etablert allerede i 2016
da Smith var med på å starte IoT Solutions.
Ville jobbe med elektronikk
– Jeg er vokst opp med elektronikk, og siden jeg også har mekatronikkutdanning ville jeg jobbe mer med dette, sier Smith. Under oppstarten gikk mye av tiden til å bygge nettverk og det var under et webinar med Nanopower Semiconductor at han ble kjent med Eivind Vigsnes som driver EcoSense. Eivind hadde akkurat vært gjennom et startup program hos GründerAcademy hos Innoventus Sør og anbefalte Tommy å gjøre det samme. Det tok en del tid, men var vel vært tiden. Ikke bare var kurset gratis, men deltakerne fikk også tilgang til en mentor under etableringen og tilgang til et unikt nettverk. Eldesign har for øvrig rundt ti kunder i dag.
Enkel men bra nok
I rimelige lokaler noen få kilometer sør for Kristiansand finner vi Eldesign. Maskinparken består av det mest nødvendige, en komplett linje med kortmater, overflatemontering og en loddeovn (reflow oven) med flere temperatursoner. – Produksjonslinjen er et verktøy, sier Smith, som også kan fortelle at de nettopp har startet et cobot-prosjekt sammen med Mechatronics Innovation Lab (MIL) i Grimstad. Med den håper han å automatisere montering av blant annet større komponenter og moduler.
Egne prosjekter
Smith har bidratt til design og utvikling av en ny datamodul som kan lese vibrasjoner over åtte kanaler. Den nye kontrolleren er basert på CM4 med AD konverter fra Texas Instruments. Dette prosjektet ble realisert i samarbeid med kristiansandsfirmaet Virtex, som har ansvar for programvaren. Modulen er et industriprodukt designet for å overvåke vibrasjoner, noe som kan gi verdifull innsikt i tilstanden til maskiner og utstyr.
Wattmeter
Eivind Vigsnes, EcoSense, var også tilstede under vårt besøk. Deres produkt er en aldri så liten genistrek. Rett og slett fordi den er så enkel og brukervennlig. Inspirert av tidligere tiders wattmetere som hang på veggen, gjerne på kjøkkenet, har EcoSense utviklet og laget et wattmeter som gjør det samme og litt til. Hele produktet produseres og sammenstilles lokalt.
Begge veier
Måleren gir en kontinuerlig visning av strømforbruket. Vi fikk høre historien om en testbruker som takket være måleren fant ut at det var lekkasje i varmtvannsberederen. Men, har du for eksempel solceller installert, viser den også strømmen som leveres tilbake til nettet.
Ingen kobling
Det som i våre øyne er det beste, er at den verken bruker wifi eller andre delte kommunikasjonskanaler. Den trådløse kommunikasjonen er proprietær og uavhengig av strømleverandør. Man kjøper produktet og det blir levert ferdig satt opp. En sender kobles til HAN-porten til strøm- måleren i huset (må åpnes av strømleverandøren). Denne har magnet og kan plasseres enten inne i eller utenpå sikringsskapet. Så plasserer man selve boksen med tydelig skjerm der du finner det mest praktisk. Skjermen drives av en tradisjonell micro USB strømforsyning. Mange har slike strømforsyninger liggende hjemme, og for å spare miljøet og gi kjøperne muligheten til gjenbruk, kan de velge om de ønsker å inkludere denne ved bestilling.