DMASS:

Kraftig (forventet) nedgang i andre kvartal for halvlederdistribusjonen i Europa.

Lavere omsetning i andre kvartal 2024

Nedgangen i det europeiske komponentmarkedet fortsatte i andre kvartal 2024, og distribusjonsindustrien ble spesielt rammet. Det nordiske markedet blant de som gjorde det bedre enn gjennomsnittet innenfor IP&E.

Tabell 1.

I følge DMASS Europe e.V. registrerte det europeiske komponentdistribusjonsmarkedet en nedgang på 26,9 % i andre kvartal 2024 på tvers av alle komponenter, med konsolidert salg som endte på 4,09 milliarder euro. Mens IP&E (Interconnect, Passive and Electromechanical)-komponenter ser ut til å normaliseres raskere med et minus på 12,9 % til 1,48 milliarder Euro, fortsetter halvedere å ta konsekvensene av den massive veksten de siste 3 årene. Halvledersalget falt med 33,1 % til 2,62 milliarder euro.

– Når det kom til salg, overrasket andre kvartal forhåpentligvis ingen. De lave bestillingene i 2023 går nå over til like lave inntekter. På grunn av fortsatt høye lagernivåer, spesielt innen halvlederfeltet, og på grunn av makroøkonomisk usikkerhet, er en tilbakevending til vekst i 2024 for distribusjon usannsynlig eller kan skje tidligst ved slutten av året. Som vi kan se har imidlertid deler av markedet – IP&E (Interconnect, Passive og Electromechanical) – begynt å normalisere seg allerede, så vår tillit til at 2025 vil se en vekst er svært høy. Det som gjør oss litt nervøse er den lave synligheten i forsyningskjeden og mangelen på langsiktige innkjøpsstrategier. Vi håper at industrien ikke gjør de samme feilene som i 2020, kommenterer Hermann Reiter, styreleder i DMASS.

Tabell 2

Halvledere (Q2):

Salget av halvlederdistribusjon i Europa krympet med 33,1 % til 2,62 milliarder euro, den laveste salgsverdien siden Q4/2021, men langt over tiden før pandemien. Ganske bemerkelsesverdige var også regionale forskjeller, som vist i tabellen, der Tyskland som det største markedet, krymper betydelig mer enn de fleste større land. Storbritannia, Frankrike, Iberia og Øst-Europa gjorde det bedre enn gjennomsnittet.

 På produktsiden var nesten alle sektorer like svake. Unntak: Programmerbar logikk tok et massivt fall på -48 %. Se tabell 2.

Tabell 3.

Sammenkobling, passive og elektromekaniske komponenter (Q2):

I IP&E avtok nedgangen fra -16,3 % i Q1/2024 til -12,9% i Q2/2024, men de faktiske tallene kom lavere enn Q1. Q2 endte på et konsolidert salg på 1,48 milliarder euro. Elektromekaniske komponenter gjorde det betydelig bedre enn passiver og strømforsyninger. Regionalt gikk Tyskland og Østerrike dårligst, mens Frankrike, Storbritannia, Norden og Øst-Europa endte mye bedre enn gjennomsnittet (se tabell 3).

– Vi håper inderlig at 2. kvartal er bunnen av den nåværende markedskonsolideringen, og at kundenes tillit snart vil komme tilbake. Vår langsiktige optimisme for elektronikk generelt og komponenter spesielt er urokkelig. Men med dagens makroøkonomiske utfordringer håper vi på litt hjelp fra politikken. For å være ærlig, siden Europa ikke drar nytte av kunstig intelligens-hypen, men er svært avhengig av industri og bil, håper vi at den neste EU-kommisjonen fortsetter å støtte den digitale-, mobile- og energitransformasjonen som er lagt ut i Fit-for-55-programmet. Europa har en enorm mulighet til å skape et bærekraftig samfunn ved hjelp av fremtidsrettet teknologi, konkluderer Hermann Reiter.

Powered by Labrador CMS