Medisinsk elektronikk:

Anders Eikenes demonstrerer analyse av retina på prøvekaninen Tore Østrått (student fra Handelshøyskolen for tiden utlånt til Oivi).

Norsk «øyerobot» oppdager sykdom

Med hjelp av avansert kamerateknologi har Oivi utviklet en metode for å oppdage diabetes-relaterte øyesykdommer på et svært tidlig stadium, ved å analysere retina. Potensialet for teknologien er enormt.

Publisert

Nærmere bestemt har Oivi tatt frem helautomatisk «robot» som fokuserer og innretter den egenutviklede optikken på pasientens retina, tar et sett med stereoskopiske bilder på hvert øye og analyserer resultatet ved hjelp av kunstig intelligens. Riktignok brukes ekte øyeleger til å studere bildene i «opplæringsfasen», men tanken er at løsningen skal være selvgående etter hvert.

Kunstig intelligens

Prosesseringsmotor i systemet er en Coral-modul, basert på koprosessoren Edge TPU (Tensor processing unit), en liten ASIC (kundespesifisert krets) fra Google. Den gjør det blant annet mulig å utføre noe AI-prosessering i apparatet, i tillegg til skyprosessering (AWS). Hovedpoenget er at løsningen skal være enkel å ta i bruk, og gi et raskt svar. Det setter store krav til programvaren.

Redde liv med optikk

Ildsjel og gründer bak selskapet Oivi AS er Anders Eikenes, som tidligere er kjent for å ha startet opp Huddly. Eikenes er materialfysiker og optikkekspert, og har solid bakgrunn med utvikling av optiske spektrometere hos Tomra og vidoekonferanseløsninger hos Tandberg/Cisco. Etter å ha trukket seg litt tilbake fra Huddly høsten 2017, ønsket han å «redde liv med optikk», som han sier.

Oivi har tatt frem helautomatisk «robot» som nærmest helt av seg selv kan ta bilder av pasientens retina og muliggjøre analyser som igjen kan avsløre tidlige stadier av synsproblemer som følge av diabetes, og kanskje før det er nødvendig med kjemisk eller kirurgisk behandling. Her litt av «innmaten».

Blind av diabetes

– Vi erfarte at diabetes er den største årsak til blindhet hos arbeidsføre folk i verden, og begynte å nøste litt opp i det. Ved diabetes kan de minste blodårene begynne å tette seg, og det kan oppstå blødninger som fører til synsproblemer. Ofte oppdages dette for sent. Det er kjent at retinaskanning kan avsløre tidlige stadier av dette, men mange blir ikke sjekket.

Farlig bekvemmelighet

Det er flere grunner til det, ifølge Eikenes. En faktor kan være mangel på øyeleger, slik som i India, der Oivi har sitt test- og introduksjonsmarked og en stor utviklingsavdeling. Men få diabetikere gjør egensjekker, selv i land med godt utbygd helsevesen, slik som i Norge og USA, der henholdsvis kun 63 og 50 prosent tester seg. Det skyldes ren bekvemmelighet, mener Eikenes. – Testen må gjøres mest mulig enkel og tilgjengelig, poengterer han.

Bedre og billigere

Nettopp det mener Oivi at de har løst, med et apparat som er billigere enn de kostbare løsningene som fins i dag, og kan brukes av operatører uten ekspertkunnskap. Nå er de i ferd med å bygge opp databaser med retinabilder, beskrevet og annotert av øyeleger. – Våre øyeleger i India merker opp hvor og hvorfor de ulike egenskapene dukker opp i øyet, slik at algoritmene senere kan gradere – og forklare – resultatet de kommer frem til, forklarer Eikenes.

Enormt marked

Man regner med at 500 millioner mennesker lider av diabetes verden over, og tallet forventes å øke betydelig fremover, spesielt i utviklingsland. Markedet for medisiner for å behandle retina-sykdommer alene beløper seg til 19 milliarder USD.

Så her kan det være mye å hente. Ikke nok med det – det er over årene gjort forskning som viser at retinabilder kan avsløre og monitorere mer enn 50 ulike sykdommer, inkludert skumle lidelser som Parkinsons og Alzheimers. Snart skal Oivi i gang med en studie på predikasjon av hjerte- og karsykdommer, og det skulle være unødvendig å bemerke hvor stor betydning det kan få.

Kritisk optikk

Første versjon av retinakameraet ble lansert i slutten av 2022, og siden har man justert og oppdatert produktet kontinuerlig. – Blant annet har vi justert på optikken hele veien. Men skal huske at det er et svært vanskelig prosjekt rent teknisk. Faktisk er det det vanskeligste jeg har vært med på, kommenterer Eikenes. Og det sier ikke lite.

Satser USA

Etter India, skal det satses stort i USA. Selskapet har fått FDA-registrering på plass, sammen med godkjente miljø- og sikkerhetstester som gir tilgang til å selge på det amerikanske markedet. Kontor er etablert i Los Angeles, og den første ansatte er på plass. Flere sykehus er besøkt, og responsen har vært god. – Vi har fått demonstrert at vi har noe unikt. Vi kan detektere sykdom så tidlig at det er mulig å reversere ved å endre kosthold og livsstil, påpeker Eikenes.

Kontroll på produksjonen

Et viktig poeng er å ha fullstendig kontroll på produksjonen. – Man bør eie produksjonstest, produksjonsdata og -prosesser, ikke minst for å kunne flytte produksjonen der det er hensiktsmessig, inkludert innenfor soner med importvern, mener Eikenes. Vel så viktig er personlig relasjon mellom Oivi´s utviklingsavdeling og produksjonsselskapet. Derfor har Oivi som mål å flytte produksjonen hjem, om ikke til Norge, i hvert fall til Europa.

Powered by Labrador CMS