Bilproduksjon påvirkes langt inn i 2022 - Elektronikknett
wafer-illustrasjon

Bilproduksjon påvirkes langt inn i 2022

Mangelen på halvlederbrikker vil påvirke blant annet bilproduksjon langt inn i 2022, mener analytikere.

På den ene siden begynner produksjonen av silisiumskiver å ta seg opp etter brannen i Renesas’ fabrikk i Naka, og snøstormen i Texas som påvirket fabrikkene til NXP, Infineon og Samsung. Men ifølge analytikere i IHS Markit sliter bransjen med etterslep i en annen del av brikkeproduksjonen, nemlig etterarbeid som pakking og test.

En silisiumskive kan inneholde tusenvis av silisiumbrikker, som hver og en må pakkes og bondes i en kapsling og gjennomgå funksjonstest, før den kan sendes til montering i f.eks. en elektronisk styreenhet (ECU).

I første halvår i år var det kapasiteten i produksjon av silisiumskiver som var mest kritisk og dermed fikk mest oppmerksomhet, men nå dreier fokuset over på vanskeligheter med tilgang på lederammer, substrater og loddemateriell.  

Mens kapasitetsproblemene i silisiumsmiene hovedsakelig påvirket mikrokontrollere til bilmarkedet, rammer manko på sammenstillingskapasitet alle halvledertyper, inkludert sensorer, kraftkomponenter og diskrete komponenter, ifølge IHS Markit.

Sammenstilling og test er i tillegg gjerne konsentrert i Kina, Sør-Korea, Japan, Singapore, Filippinene, Indonesia, Thailand, Vietnam og Malaysia. Med unntak av Singapore og Malaysia er vaksineringsgraden mindre enn 6 prosent for mange av disse landene, noe som representerer en stor risiko for Covid-19 relaterte problemer, inkludert nedstenging, mener IHS Markit. 

Samtidig som det er et stort behov for mer sammenstillings- og pakkekapasitet, er marginene mindre her i forhold til skiveproduksjonen, og derfor er også investeringsviljen tregere. Som om ikke det var nok, er det også mangel på sammenstillingsutstyr, med økende ledetider, nå på opp til 40 uker. Paradoksalt nok, ofte på grunn av mangel på halvledere.   

På denne bakgrunn forventer IHS Markit at mangelen på halvledere til bilsektoren forlenges langt inn i første halvår 2022.  Flere halvlederprodusenter har uttrykt bekymring over at situasjonen kan vare enda lenger.

Kommentarer