Utfordrer Asia på halvledere - Elektronikknett
waferIntel

Utfordrer Asia på halvledere

Intel skal investere 170 milliarder kroner i to nye fabrikker hjemme i Arizona, USA. Samtidig sendes et kraftig signal til markedet om å gjøre seg mer uavhengig av Asia. (oppdatert)

Gjennom de senere årene har asiatiske selskaper overtatt mye av produksjonen i et marked verdt rundt 400 milliarder USD, inkludert kontraktsproduksjon. Også Intel har satt ut mye av produksjonen sin til Asia.

pat gelsinger intel Pat Gelsinger, Intels CEO.

I går la den nye Intel-sjefen Pat Gelsinger frem planer om å investere 20 milliarder dollar i første fase i to nye fabrikker – den største enkeltinvesteringen i selskapets historie. 

De to fabrikkene er bare begynnelsen. I følge nyhetsbyrået Reuters har Intel til hensikt å investere ni milliarder dollar i Europa, inkludert i sin produksjon i Irland, der 1600 nye arbeidsplasser skal opprettes, i tillegg til de 5000 som allerede er der.

Dette markerer også en ny strategi, etter at halvlederproduksjon i større og større grad er blitt overført til Asia i de siste årene.

Intel vil tilby produksjon ikke bare i sitt eget x86-økosystem, men også i den innvevde arkitekturen ARM og i den nye åpne arkitekturen Risc V. For sistnevnte har Intel etablert et partnerskap med Sifive, en av de ledende IP-leverandørene av Risc V. Og selskaper som Amazon, Cisco, Google, IBM, IMEC, Microsoft, Qualcomm og Ericsson velsigner denne satsingen.

– Den nye strategien er en bekreftelse på at verden ikke lenger ønsker å være avhengig av «ildringen» i nærheten av Kina. Dette er veldig fremtidsrettet, uttalte bl.a. G. Dan Hutcheson, markedsanalytiker i VLSI Research til New York Times.

Intel, med en markedsverdi på over 260 milliarder dollar, regnes som ett av få selskaper med muskler til å utfordre halvledergigantene i Kina og Sør-Korea, som de senere årene har bygget opp kapital og kapasitet til å utvikle egen teknologi.

Intel hadde i 2020 en omsetning på 77,9 milliarder USD, en økning på 8 prosent.

Har du tid, kan du se denne videoen fra Intels og CEO Pat Gelsingers presentasjon «Intel Unleashed – Engineering the Future». Varighet: En snau time.

Kommentarer