Yumi får søsken - Elektronikknett
ABB_Cobot_Family-n
Familien av samarbeidende roboter fra ABB vokser.

Yumi får søsken

For over fem år siden lanserte ABB den samarbeidende roboten Yumi. Nå får den selskap av Swifti og Gofa.

– De nye robotene er ideelle for små selskaper som ikke har klart å automatisere før, sier Sami Atiya, forretningsområdeleder for ABB Robotics & Discrete Automation, under lanseringen nylig.

Yumi ble lansert i 2015 og var ment for montering av små detaljer under en halv kilo. Roboten er toarmet, men kom i 2017 i en enarmet variant.

Nå suppleres det med Swifti og Gofa, som begge er enarmede, kan løfte betydelig tyngre gjenstander, har lengre rekkevidde og er også raskere.

ABB_GoFa Gofa.

Gofa er seksakset med dreiemoment- og posisjonssensorer i alle ledd, noe som betyr at akkurat som Yumi kan det jobbe side om side med mennesker. Den kan løfte opptil 5 kg, har en rekkevidde på 950 mm og tåler hastigheter på opptil 2,2 meter per sekund. I tillegg er den IP-54 klassifisert.

ABB_SWIFTi Swifti.

Swifti er en samarbeidsvariant av ABBs industrirobot IRB 1100. Den kan løfte opptil 4 kg og fås med en rekkevidde på 475 mm eller 580 mm. Den maksimale såkalte TCP-hastigheten (Tool Center Point) er over fem meter per sekund, som ifølge ABB er mer enn fem ganger høyere enn andre coboter i klassen og kan sammenlignes med industrielle roboter.

Swifti har en ekstern sikkerhetssensor som registrerer når en person nærmer seg, bremser bevegelsene for å stoppe helt når du når den interne sikkerhetssonen. Et lys på roboten gir tilbakemeldinger med grønt, gult og rødt hvis roboten oppdaget et menneske, og på hvilken avstand.

I likhet med Gofa kan Swifti programmeres ved å trekke og dreie armen manuelt i kombinasjon med tastetrykk som markerer forskjellige posisjoner eller handlinger, for eksempel å velge en komponent.

For Swifti er det imidlertid nødvendig med et avtagbart programmeringshode for at det skal programmeres på denne måten.

Et annet alternativ er å bruke ABBs grafiske programvare der du drar og slipper forskjellige funksjonsblokker for å få roboten til å gjøre det du vil.

Begge robotene har ISO-standardiserte krager for montering av plukkehoder, verktøy eller annet.

Swift veier 21 kg mens Gofa er litt tyngre med 27 kg. De kan for eksempel monteres på et bord, på en vegg eller i taket.

Kommentarer