Sporingsteknologi skal hindre smittespredning - Elektronikknett
Abax_sporing

Sporingsteknologi skal hindre smittespredning

ABAX er best kjent for sine elektroniske kjørebøker, nå skal GPS-teknologien inn i samtlige biler til helsetjenesten i Larvik Kommune. Prosjektet skal gi kommunen bedre kontroll og sporing av Koronasmitte.

Det kan vel slås fast at i krisetider vokser oppfinnsomhet og innovasjon – noe vi har sett, og vil se mange eksempler på. ABAX i Larvik deltar i et prosjekt med Larvik Kommune der kjørebokteknologien skal bidra til å spore smitte.

Atle Karlsen, CPO i ABAX forteller at alt ligger til rette allerede for å spore smitte med den norskutviklede programvaren. Han forklarer hvordan GPS-teknologi kan gi bedre smittekontroll i helsetjenesten:

– Ved eventuelle symptomer hos en sykepleier, vil nærmeste leder raskt kunne bruke teknologi for å få umiddelbar oversikt over hvor vedkommende har vært, hvilke andre som har i vært i kontakt med den ansatte eller hvem som har brukt samme bil.

Nye bruksområder
Larvik kommune og ABAX har kontrakt ut kalenderåret, men Korona-epidemien har gitt nye behov der vi kan bruke denne teknologien, forteller Karlsen til Østlands-Posten (ØP). Han synes det er gledelig å få henvendelser om testprosjekt som dette.

Digitaliseringssjef Wilhelm Einen i Larvik kommune, forteller til ØP at dette er et pilotprosjekt hvor ABAX får testet sine tekniske løsninger lokalt. Korona-situasjonen har gitt nye bruksområder, og det er ekstra viktig for oss å vite hvor bilene har vært nå, avslutter han.

Personvern
Spørsmål om personvern er aktuelt når man snakker om sporing, og Karlsen kan fortelle at ABAX jobber daglig med personvern, og har blant annet egen DPO (Data Protection Officer, red. anm.) på huset, samt gode rutiner for datahåndtering. Denne sporingen gjelder dessuten kun for biler i tjeneste.

Ideelt for kriseberedskap
Krisberedskap i bedrifter handler om full oversikt over hvor de ansatte og bedriftens eiendeler er til enhver tid, og bruken av disse. Kriseberedskap er primært logistikk – å vite hvor mannskap og eiendeler til enhver tid er, hvem som bruker eller har brukt dem. Med telematikk i biler og på utstyr kan man ikke bare holde kontroll på biler, hvor de er og hvor de har vært, men også sette opp et lokalt «IOT» nettverk som gir oversikt over alle bedriftens eiendeler i et kart.

ABAX kan benyttes til følgende under smittekontroll:

  • Se hvem som er hvor og når – lage «sikkerhets soner», for eksempel rundt sykehjem, og holde kontroll på hvem som beveger seg inn og ut
  • Har det oppstått smitte kan du se hvem som har vært hvor, og dermed holde smittefaren nede da du er i forkant.
  • Du kan «merke» kritisk utstyr i Helse- og omsorgs bilene med telematikk, og ha full kontroll til enhver tid, samt administrere dine eiendeler i et digitalt kart
  • Du kan sette opp rapporter for bruk og mønster, og ha kontroll på alt utstyret, slik at det er enkelt tilgjengelig ved bruk

Kommentarer