Mønsterkort:

– En verden i usikkerhet fører til økt fokus på, og behov for reguleringer, sikkerhetskrav og kontroll over leveransekjedene, sier Vidar Olsen i Confidee. – Bare å hevde samsvar er ikke lenger tilstrekkelig – du må demonstrere det, understreker han.

Sikkerhet stadig viktigere

Sikkerhet og samsvar med gjeldende regelverk blir stadig mer kritisk i mønsterkortindustrien. Samtidig er det økende usikkerhet rundt europeisk leveringssikkerhet.

Publisert

I disse dager kan Confidee feire toårsjubileum, og erfarer at markedet har tatt godt imot dem som leverandør i mønsterkortmarkedet.

Bygget godt rykte

– Vi er ydmyke, stolte og takknemlige for all støtten. Å feire vårt andre jubileum er ikke bare en milepæl, det er et vitnesbyrd om det harde arbeidet, lidenskapen og engasjementet vårt utrolige team har lagt ned, sier administrerende direktør Vidar Olsen. Han peker på at selskapet helt fra begynnelsen har satset på å utfordre mønsterkortindustriens normer, alltid med et konsekvent fokus på mønsterkort i samsvar med regulatoriske krav. – Vår dedikasjon til innovasjon, åpenhet og personalisering har vært hjørnesteinen i vår suksess. Vi har bygget et rykte som en bunnfast partner, fremholder han.

Sertifisert i rekordfart

Et kjernepunkt fra starten av har vært lansering av nyskapende IT-løsninger som skulle møte – og helst overgå – industriens krav. Kvalitet og samsvar med standarder har ligget i bunn. Det mener Olsen selskapet har lykkes med. – Vi har vokst til et team på 23 erfarne kolleger, etablert 3 selskaper, Confidee AS, Confidee AB og Confidee GmbH, fått tilliten hos 130 kunder, blitt kontraktert og godkjent av ledende forsvars- og luftfartsselskaper, bygget sterke relasjoner med verdifulle produksjonspartnere, og har på rekordtid oppnådd 3 avgjørende sertifiseringer; ISO 9001, AS9120 og EASA del 21G, påpeker han.

Ikke nok å deklarere

Olsen mener det ligger et stort potensial for fremtidig vekst. – Krav om samsvar er kommet for å bli, regelverket er her for å håndheve det, og sertifiseringsorganer er her for å kontrollere og overvåke det. Bare å hevde samsvar er ikke lenger tilstrekkelig – du må demonstrere det, understreker Olsen. – Vi som bransje må stå sammen for å øke bevisstheten om den kritiske betydningen av regeloverholdelse, og konsekvensene hvis et brudd på eksportkontrollen oppstår. Hos Confidee erkjenner vi at å demonstrere det er den eneste løsningen. Det er derfor vi styrker samsvarsbiten, sier han.

Økt fokus på eksportkontroll

Hvilke kommende standarder/reguleringer dere ser på som viktige/utfordrende for bransjen? – En verden i usikkerhet, fører til økt søkelys på, og behov for reguleringer, sikkerhetskrav og kontroll over leveransekjedene. Vi ser en økende deltagelse på og fokus rundt reguleringer innen eksportkontroll og produksjon av forsvarsmateriell. Dette er også hvorfor vi har prioritert en AS9120 godkjennelse, da nettopp håndtering av sensitive data, kontroll i leveringskjeden, sporbarhet og dokumentasjon, står sentralt, forteller Olsen, og fortsetter:

Cybersikkerhet og CMMC

– Vi har i lang tid siktet mot CMMC (Cybersecurity Maturity Model Certificate) siste regelverk fra US DoD, da dette vil være en god, gammeldags game changer for alle som ønsker å fortsette å levere til det amerikanske markedet At dette vil bli både utfordrende og krevende å implementere, er det liten tvil om. Men, denne typen regelverk og restriksjoner er absolutt nødvendig i et verdensbilde der kompleksiteten og mengden nettangrep er stadig økende. Hvilke andre sertifiseringer vi jobber parallelt med, vil vi komme tilbake til, sier Olsen.

Asiatisk dominans

Vi har i den senere tid sett en økende uro rundt avhengigheten av asiatiske mønsterkortprodusenter (og materialleverandører), i kontrast til Europas ønske om å ta mer av dette lokalt? – Det har stormet rundt Europeisk mønsterkortproduksjon lenge nå, den siste nyheten om at Brandner i Estland legger ned, er nok et eksempel. Statistikk fra Data4PCB, viser en nedadgående kurve for booking og billing for den Europeiske mønsterkortbransjen, lite tyder på at kurven vil snu med det første, medgir Olsen.

Nedskalering

En styrket europeisk mønsterkortproduksjon vil i hans øyne ikke være mulig uten kraftige insentiver og strategier fra EU. – Avhengigheten til Asia har vært her lenge, på samme måte som den gradvise nedskaleringen av europeisk mønsterkortproduksjon har pågått i årtier, minner han om.

Kreves handlekraft

Tall fra EIPC (Evertiq) viser dette i klartekst: Mens den europeiske mønsterkortproduksjonen for noen år siden stod for 16% av den globale produksjonen, var tallet i 2022 nede på 2,3 %. På samme tid falt antallet fabrikker fra 555 til rundt 180. Nå er det enda mindre. – Det må politisk viljestyrke og handlekraft, finansielle ressurser og langsiktige strategier til, for å få denne trenden til å snu, understreker Olsen.

Skal være ledende

Olsen ser uansett fremover. – Vårt strategiske fokus fremover er sentrert på samsvar, med mål om å være ledende innen regulatorisk overholdelse innen mønsterkortindustrien. Vår tilnærming vil innebære utvikling av nye funksjoner i ID-systemet vårt, omfattende innkjøpspraksis og investering i viktige rammeverk for samsvar, avslutter han.

Powered by Labrador CMS