Forskning:

Tidligere denne uken besøkte statsrådene Oddmund Hoel og Karianne Tung Sigma2 i Trondheim. De hadde med seg blomster og gode nyheter til norske forskere. Her sammen med daglig leder i Sigma2, Gunnar Bøe og senior prosjektleder Stein Inge Knarbakk.

Sigma2 mottar betydelig finansiering

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) har kunngjort at Sigma2 er tildelt opp mot 200 millioner fra INFRASTRUKTUR-programmet, Forskningsrådets nasjonale satsning på infrastruktur.

Publisert Sist oppdatert

Det formelle vedtaket ble gjort av porteføljestyre for forskingssystemet 25. september. Bevilgningen vil komme mange fagområder til gode, slik som helse, hav og klima, og ikke minst forskning innen kunstig intelligens (KI).

Ny nasjonal superdatamaskin

Midlene vil bidra til ny superdatamaskin om et par år, da dagens kraftigste, Betzy, går ut av produksjon.

Bevilgningen vil blant annet delfinansiere en ny nasjonal superdatamaskin, som skal erstatte Norges kraftigste superdatamaskin, Betzy, når den går ut av produksjon om drøye to år.

– Det er gledelig at en generisk infrastruktur som vår blir prioritert. Bevilgningen vil komme forskere fra hele landet til nytte, ettersom de nasjonale superdatamaskinene er tilgjengelige uavhengig av hvilken forskningsinstitusjon man tilhører, sier Gunnar Bøe, daglig leder i Sigma2. – Samtidig er det viktig å understreke at 200 millioner kroner er langt unna å dekke det reelle regnekraftbehovet til norske forskere de kommende årene.

Et steg i riktig retning

I en rapport fra Forskningsrådet til Kunnskapsdepartementet som ble sluppet for noen uker siden, påpeker Forskningsrådet at det bør investeres hele 2,6 milliarder kroner i regnekraft og kunstig intelligens over de neste fem årene.

– 200 millioner er et steg i riktig retning, og nå håper vi på ytterligere finansiering, slik at vi kan møte det økende behovet for regnekraft fra norske forskere. Det er investeringene som gjøres i dag som gir forskningsgjennombrudd i morgen, sier Bøe.

Det er hard internasjonal konkurranse om å kunne tilby best mulig forskningsinfrastruktur og tjenester til forskere, fordi dette også knyttes til innovasjonstakten i det enkelte land.

40 millioner til KI-satsning

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldrenes Tung (Ap) kom også med gode nyheter til norske KI-forskere, og til norske språkmodeller spesielt. Hun kunngjorde en tildeling på 40 millioner til dette formålet, heter det i en pressemelding fra Sigma2.

Dette er særlig gode nyheter for videreføring av arbeidet som ble gjort i Mimir-prosjektet for norske språkmodeller, der Nasjonalbiblioteket, NTNU, Universitetet i Oslo og Sigma2 hadde et unikt samarbeid.

Powered by Labrador CMS