IoT gjør smartere, sikrere byer mulig

Over halvparten av verdens befolkning bor i byer, og dette antallet vokser. Det er mange fordeler med å bo i byer, men store konsentrasjoner av mennesker kan også skape en rekke bærekraftsutfordringer for by- og anleggsledere fra et sosialt, økonomisk, sikkerhets- og miljøperspektiv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Av Robbie Paul, direktør for IoT-forretningsløsninger hos Digi-Key Electronics

Selv om det kan høres ut som sci-fi, bidrar IoT-systemer som muliggjør «smarte byer» til å lindre disse voksende utfordringene i mange urbane sentre i dag, og blir adoptert over hele verden. De inkluderer løsninger som parkeringshus som teller og viser antall åpne boder, søppeldunker som varsler når de er fulle og må tømmes, belysning som automatisk dempes og lyser opp når folk nærmer seg, trafikksignaler som kan tilpasse seg trafikkmønstre og mange flere.

Disse løsningene er utformet for å skape forbedret effektivitet og bekvemmelighet for byens innbyggere, arbeidstakere og besøkende, så vel som personalet som vedlikeholder fasiliteter, personell for offentlig sikkerhet og mer.

Tilkoblede sensorer er nøkkelen
Smarte byer er sterkt avhengige av innebygde sensorer som er koblet trådløst til hverandre og/eller en back-end-plattform via en WiFi-, mobil- eller Long Range Wide Area Network (LoRaWAN)-tilkobling. 5G-mobilnettverk kommer på nettet rundt om i verden, først og fremst i store storbyområder, og LoRaWAN – selv om det for tiden er mindre kjent blant allmennheten – har et enormt potensial til å spille en stor rolle for å muliggjøre smarte byer. Faktisk utvides LoRaWAN-nettverk raskt over hele kloden, med nettverk som Helium legge til over 1000 hotspots per dag.

 

Elbilladere er blant elementene som kan inngå i smarte byer.

LoRaWAN-teknologien har langtrekkende tilkoblingsmuligheter og gjør det mulig å koble sensorer sammen med hotspots, til en lavere kostnad enn hver sensor som har sin egen mobiltilkobling – noe som gjør den til et utmerket alternativ for byer som trenger et betydelig antall tilkoblede sensorer. 5G har også potensial til å muliggjøre massetilkobling med lavere latenstid.

Sensorer som kan overføre informasjon eksternt er avgjørende etter hvert som volumet av sensorer installert i byer vokser. Det ville være ekstremt ineffektivt å la ansatte sjekke hver «smarte» sensor personlig – det sparer mye tid å kunne se overførte data fra en back-office-plattform.

Sammen med en økt mengde sensorer og datainnsamling kommer økte personvern- og sikkerhetsbekymringer som må tas på alvor. Byer som implementerer smart byteknologi, bør utarbeides med robuste og klart definerte retningslinjer og prosesser for hvordan data skal brukes, hvem som kan få tilgang til dem, hvor lenge de skal lagres, og mer, for å beskytte sine komponenters sikkerhet og redusere ansvarsbekymringer.

Bruksområder for Smart City-teknologi
Transport og mobilitet er viktige områder for nåværende fremskritt og fremtidige muligheter for smarte byer. Ladere for elektriske kjøretøyer (EV) er et utmerket eksempel på en smart byteknologi hvis infrastruktur for tiden bygges opp. I dag er det mangel på EV-ladere, men i fremtiden når elektrifiserte kjøretøyer fortsetter å vokse i popularitet, må byene installere mange flere ladestasjoner, og kan til og med ønske å opprette et reservasjonssystem slik at hver lader brukes kontinuerlig, uten nedetid, for maksimal avkastning på investeringen (ROI).

Selv enkle løsninger som digitale billetter eller identifikasjonskort kan skape muligheter for bedre effektivitet. Hvis buss- eller togkortet ditt er på telefonen, trenger du ikke å bekymre deg for å miste en fysisk billett – og leverandørene av transporttjenestene trenger ikke å bekymre seg for å skrive dem ut; det genererer mindre avfall. Å leie sykler eller elektriske scootere bidrar også til å redusere antall kjøretøyer på veien, noe som gjør byene tryggere for både fotgjengere og sjåfører.

 

Søppeldunker kan for eksempel gi beskjed om når de må tømmes.

Bærekraftighet er også et hett tema for smartbyer, både fra et energiperspektiv og fra et miljøperspektiv. Automatiserte tester som overvåking av luftkvalitet blir stadig mer populære: plassering av luftkvalitetssensorer på viktige steder rundt en by kan hjelpe innbyggerne med å ta informerte beslutninger om de bør ta forholdsregler, for eksempel å bruke ansiktsmaske eller begrense tiden utendørs på grunn av for eksempel pollen, røyk fra skogbrann eller smog (røykblandet tåke).

London er et godt eksempel på et storbyområde på veien til å bli en smartby. Faktisk har Londons borgermester lansert en kampanje kalt «Smartere London sammen» som har som mål å gjøre London til «den smarteste byen i verden». Byen har ansatt en digital sjef for å føre tilsyn med implementeringen av disse teknologiene, og har til og med et offentlig prosjektledelsesnett der innbyggerne kan se sanntidsoppdateringer med statusen til byens forskjellige målsetninger.

Aktivere dagens smarte byer
Digi-Key, i samarbeid med Supplyframe, TE og Microchip, har lansert en tredelt serie kalt «City Digital» som fremhever noen av de mest avanserte byene i verden, og viser hvordan den nyeste teknologien og innovasjonene omformer måten folk jobber, pendler og lever i byer i moderne tid.

Videre er Digi-Key opptatt av å finne leverandører som muliggjør disse innovative smarte byløsningene. Ved å fortsette å legge til banebrytende teknologier i produktporteføljen vår, har Digi-Key som mål å støtte utviklingen av stadig mer sofistikerte løsninger som har evnen til å forbedre livskvaliteten for milliarder av mennesker over hele verden.

Powered by Labrador CMS