Medisinsk elektronikk:
SINTEF-spinoff solgt for 1,624 milliarder
Revolusjonerende plattform for in vitro-diagnoser går hele veien fra forskningslaboratoriene til verdensmarkedet når franske bioMérieux kjøper SpinChip Diagnostics, som ble etablert av SINTEF i 2012.
SpinChip Diagnostics gjør det mulig å utføre analyser der pasientene befinner seg framfor å måtte vente på responsen til tradisjonelle laboratorieanalyser. Kombinasjonen høy kvalitet på analyser og rask svartid er unik, og får nå rask utbredelse gjennom oppkjøpet til det franske diagnostieringsselskapet bioMérieux, heter det i en pressemelding.
– Her får leger med pasienter som har behov for tidskritisk behandling analysesvar umiddelbart. Det bidrar til å begrense skader og kan skille mellom liv og død, frisk eller invalid. Jeg er stolt over at denne 17 år lange innovasjonsreisen basert på SINTEF-teknologi nå skal ut og hjelpe leger og pasienter i sekundstrid over hele verden, sier SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv.
Kur for Draghis diagnose
Den mye omtalte rapporten fra tidligere statsminister i Italia Mario Draghi om europeisk konkurransekraft adresserer behovet for å øke satsingen på teknologi for å lukke innovasjonsgapet mot andre kontinent, blant annet gjennom å forsterke koblingene mellom næringsliv og forskningssektoren og å utvikle kapital- og investormiljøer som kan støtte unge og lovende teknologibedrifter.
– Her har SINTEF enda en gang skapt en innovativ, høyteknologisk suksess av langsiktig og grunnleggende forskning, helt i tråd med det «Draghi-rapporten» etterlyser. Det at Stiftelsen SINTEF, sammen med Investinor, investerer egenkapital i den risikable, tidlige såkornfasen, har igjen vist seg utløsende for kommersielle aktørers investeringsvilje, sier Bech Gjørv.
Aktive investorer
Kommersialiseringsarbeidet for teknologien ble igangsatt av SINTEFs kommersialiseringsselskap SINTEF TTO i 2009, og i 2012 etablerte de SpinChip Diagnostics med oppfinner Stig Morten Borch om bord. Tronrud Engineering i Hønefoss ble i 2012 første medinvestor inn i selskapet. Investinor investerte i selskapet i 2016, og har etter deres inntreden vært svært viktig for selskapets utvikling.
– Det er avgjørende for oss å få slike gode og aktive investorer med tidlig i våre selskapsetableringer, sier administrerende direktør i SINTEF TTO og SINTEF Venture Anders Lian.
Nå har antall ansatte vokst til 55 og investorene kan høste betydelige gevinster.
– Da vi gikk inn i SpinChip for snart ti år siden, sa vi at selskapet hadde potensial til å bli et internasjonalt flaggskip for norsk med tech-industri. Dagens transaksjon bekrefter denne vurderingen. Som mangeårig investor i SpinChip er vi i dag både stolte og glade over selskapets utvikling og fremtidige potensial, sier Ann-Tove Kongsnes, investeringsdirektør og ansvarlig for investeringen i Investinor.
Selskapet forblir altså på europeiske hender og bidrar dermed til å forsterke europeisk konkurransekraft innen medisinsk teknologi generelt og «Point of care», eller pasientnær analyse, spesielt.
– Dette er synlig bevis for at vi kan utvikle teknologi i Norge som tiltrekker seg betydelige investeringer og forsterker posisjonen vår som en aktør på det globale og svært konkurranseintensive markedet for medisinsk teknologi, sier administrerende direktør i SINTEF TTO og SINTEF Venture Anders Lian.
«Lab on a chip»
Oppfinner Stig Morten Borch jobbet som seniorforsker i SINTEF tilbake i 2008 der reisen startet. Med bakgrunn fra arbeid med analyseplattformer i Nycomed/Axis-Shield hadde han sett et potensial for å utvikle bedre teknologier for markedet man beskriver som pasientnær analyse og ideen var allerede under utvikling da han begynte i SINTEF.
Teknologien i SpinChips testløsning gir bedre beslutningsstøtte for legen på to måter: Den gir svar med høy pålitelighet, og den kan utføre et mangfold av analyser framfor å kun gi svar på om det er den ene diagnosen, som mange av alternativene.
– Vår visjon har alltid vært å forbedre diagnostisk hastighet og nøyaktighet, og tilby ytelse på nivå med sentrale laboratorieanalyser. Med bioMérieux sin ekspertise er vi nå på terskelen til å kommersialisere vår første test. Jeg er utrolig takknemlig for Sintefs innledende støtte og alle som har støttet vår reise. Jeg er også trygg på bioMérieux sin evne til å bringe vår innovasjon til markedet, sier Stig Morten Borch.
Løftet fram fra SINTEFs laboratorier
Teknologien er enkel i bruk. En dråpe blod suges opp i en analysebrikke som ligner en kapsel. Utover de fysiske likhetene er også forretningsmodellen sammenlignbar med kapselbaserte kaffemaskiner. Det er salget av disse analysebrikkene/kapslene som er hjørnesteinen i forretningsmodellen og har ført til at finanspressen har omtalt SpinChip som «blodkapslenes Nespressomaskin».
Kapselen inneholder alle virkestoffene som skal til for å sette i gang en reaksjonsprosess, og settes i et lite instrument og bearbeides i en mikrosentrifuge. En av nøkkelinnovasjonene var å bruke gravitasjon framfor pumper for å flytte væske rundt i sentrifugen, og dermed skape effekten som ga selskapet sitt navn – spinning chips. Resultatet av de kjemiske reaksjoner i kapselen leses så av med et kamera. Den helautomatiserte analyseprosessen tar få minutter og krever bare et lite stikk i fingeren for pasientens del.