Zimmer & Peacock:
Et mylder av sensorer
Det er ikke lett å vite hvor man skal begynne etter å ha snakket med Even Zimmer, administrerende direktør i Zimmer & Peacock. Antall produkter innenfor biosensorer er enormt. Men det er ikke alt.
Men for å ta det første først: Hovedfokus for Zimmer & Peacock (ZP) er å utvikle elektrokjemiske biosensorsystemer som bidrar positivt til samfunnsutviklingen. Det siste er til og med slått fast i selskapets visjonsproklamasjon: Do Good!
Dekker det meste
De utvikler sensorer til bruk i helse, velvære, mat, drikke, jordbruk, havbruk, miljø- og prosesskontroll. ZP skal også være Norges raskest voksende biosensor og in-vitro diagnostikk selskap. Selskapet har hovedsete i Horten med rundt 40 ansatte, og har i tillegg en avdeling i England på 10 ansatte. Partner Martin Peacock sitter for det meste i England.
Globalt
Med kunder og samarbeidspartnere over hele verden er de virkelig et globalt selskap. Siden de i utgangspunktet lager sensorene, er de en viktig utviklingspartner for bedrifter som har behov for og lager medisinske apparater. I senere tid er ZP riktig nok ISO13485 sertifisert, noe som gjør selskapet sertifisert til å utvikle og produsere medisinske apparater selv.
Utvikling og produksjon
Selve utviklingsavdelingen er i Horten industripark (HiP), mens produksjon foregår i det tidligere bygget til Jotron på Skoppum. I det 4000 kvadratmeter store lokalet skal de som sagt primært drive med produksjon. Der har de blant annet startet opp to selskaper som skal produsere medisinske apparater for hver sin kunde. – Vi var heldige som fikk leie bygget av Jotron, spesielt nå som det blir togstasjon bokstavelig talt rett utenfor døren, sier Zimmer. I tillegg til produksjonslokaler har de også et svært romslig renrom i klasse 7 (ISO).
Høy kompetanse
En bevisst strategi er å trekke til seg studenter i bedriften. – Vi har mange som har tatt mastergraden og sågar Ph.D. hos oss, forklarer Zimmer. – Flere av disse er nå ansatt. I dag har de ansatt 10 med Phd, 30 MSc/BA og sysselsetter 15 BSc/MSc-studenter. I tillegg har de 5 operatører. Samlet har de rundt 40 fast ansatte.
Stadig noe nytt
I 2020 fikk de tildelt et forskningsprosjekt med en ramme på 25 millioner kroner fra Norges Forskningsråd. Formålet med dette prosjektet er å øke dyrevelferden hos oppdrettsfisk. ZP utvikler sensorer som måler blodparametere i fisken for å detektere stress og kunne redusere dette, som igjen reduserer dødelighet. Parameterne som måles er glukose og kortisol. Med på forskningsprosjektet er Sintef Ocean, NTNU og USN. Prosjektets varighet er 3,5 år.
Agritek
En annen idé seriegründeren Even Zimmer har begynt å arbeide med er en ny løsning for landbrukssektoren, eller agritek som det gjerne heter nå. I fjor etablerte han selskapet Agrisenze AS under ZP Group. Her skal det utvikles sensorer og løsninger som måler nitratkonsentrasjon i jord og åkre. – Dette er viktig å få løst, ikke minst med hensyn til miljøet. I dag gjødsles det tradisjonelt på faste tider av året uten å vite sikkert om avlingen trenger det eller ikke. Vi skal utvikle en løsning som en støtte for å bestemme om bonden skal vanne, gjødsle eller gjøre ingenting, sier han. Som kjent er nitrater fra gjødsel en av de store miljøsynderne fra jordbruk over hele verden. Med et skikkelig system blir det mulig å redusere dette betraktelig. Han legger til at myndighetene også er på banen.
Helse størst
Likevel, i dag er sensorer innen helse størst, der vi kan fremheve glukose- måling for diabetikere. Helsesektoren utgjør i dag 55 prosent av virksomheten, mens mat og produksjonskontroll 30 prosent. De resterende 15 prosent dekker alt annet, for eksempel sensorer for forskere og utviklere.
Uansett, og som antydet innledningsvis, det er vel ikke et tema vi har og som ikke kan dekkes ved et besøk til Zimmer & Peacock.