Elektronikkproduksjon: All Time High
Gjennom det siste halvåret er det solgt flere store produksjonslinjer i Norge enn på lenge, om ikke noensinne, ifølge Scanditron.
Denne artikkelen er 2 år eller eldre
– Det er travelt ja, bekrefter salgssjef Tor Åge Nordberg i Scanditron. – Det er jo en bransje med store variasjoner, men siden oktober i fjor har det vært «all time high». Jeg kan i hvert fall ikke huske tilsvarende pågang fra de 12 årene jeg har vært i Scanditron, fremholder han.
Stor i Norden
Scanditron er en av de største og eldste leverandørene av produksjonsutstyr, laserskårne stensiler og materiell i vår region, inkludert Norden, Baltikum og Polen. De har kjente merker som Fuji på monteringsmaskiner, Ekra på stensiltrykkere, Rehm på loddemaskiner, Koh Young på AOI/SPI, LPKF laserdepanelisering og meget annet.
Rekordstore linjer
Bare til nå i år har de levert, eller skal levere, 4 komplette linjer til norske kunder, hvorav to er doble linjer for montering av tosidige kort, altså egentlig 6 komplette linjer. De største linjene er 50-60 meter lange og er levert til Westcontrol på Tau, som er i ferd med å kjøre inn de nye maskinene i disse dager.
Lønnsom produksjon
– Vi ser jo dette både som et resultat av at det er mye å gjøre for kontraktsprodusentene, i tillegg til at automatiseringsgraden gjør det attraktivt å holde produksjonen i Norge. Maskinene koster akkurat det samme her som i Asia, og jo færre som må betjene dem, jo mindre forskjell i produksjonskostnadene, sier Nordberg.
Automatisering
Hovedleverandøren Fuji har i sitt produktprogram tatt automatiseringen enda et skritt videre, gjennom den nye NXTR-A serien, som har robotisert utskifting av feedere. Det er noen måneder siden den ble presentert, men har så langt ikke vært på markedet i Europa. Nå skal den imidlertid snart være gjennom alle sertifiseringsprosesser i forbindelse med EU-godkjenning. Nordberg er usikker på om vi vil se denne i Norge, men ser ikke bort fra det. – Det er jo etterhvert blitt noen som kjører større volumer i Norge, f.eks. på ladere, påpeker han.
Trøkk i markedet
At det er «trøkk» i det norske markedet, ser Scanditron bl.a. på leveransene av laserskårne stensiler, som de produserer i Sverige. – Her ser det faktisk ut til at Norge er en av de største markedene. Det går relativt mange stensiler – over 100 i måneden, noe som tyder på høy aktivitet, forteller Nordberg. For det meste går det i prototyper og småserier, men som nevnt er det stadig flere «volumprodukter». En annen trend er at det går mye i steppede stensiler, dvs. stensiler som er frest ut med forskjellige høyder, noe som gjør det mulig å trykke pasta med ulik tykkelse i én operasjon. – Dette er ting du ikke uten videre gjør i Kina, legger han til.
Utvidelser – ikke utskifting
– Siden vårt forretningsår startet 1. oktober er det solgt mer enn 100 maskiner i det norske markedet. I tillegg har vi en stor ordrereserve, sier Nordberg, som understreker at dette ikke handler om utskifting av gamle linjer. – Det aller meste vi har solgt i år er nye linjer, altså utvidelse av kapasitet, fremholder han.
Ser lyst ut
Også neste år forventes vekst: – Det ser lyst ut. Industrien går godt, og det er trolig mye gammelt utstyr som skal skiftes ut etterhvert, sier en optimistisk Nordberg. Veksten gjør at Scanditron har ansatt en ny tekniker i Norge, og kommer til å flytte i nye lokaler der det også skal bli mulighet for å holde kurs og opplæring.