MARITIM ELEKTRONIKK
Ledende på bølge- og havstrømsmåling
Det er ikke sikkert at Nortek sine instrumenter kan redde havet, men de bidrar i hvertfall til at man forstår mer om hva som skjer på og under havoverflaten.
Denne artikkelen er 2 år eller eldre
– Vi har alltid hatt et tett forhold til forskning, det er dette som driver behovet for nyutvikling. Teknologien har hele veien blitt drevet frem som et ønske fra forskningsbransjen, og det var på mange måter slik Nortek ble startet. Det var for eksempel Havforskningsinstituttet i Bergen som satte mye av premissene for utviklingen av kombinasjonen av strøm- og biomassemålinger (ekkolodd). Dessuten, med den gode kontakten vi har med disse miljøene får vi også tidlig tilgang til hva det er behov for fremover, sier Ketil Horn, senior salgsingeniør i Nortek AS på Rud i Bærum.
Dopplerprinsipp
I lokalene designer, utvikler og produserer Nortek vitenskapelige instrumenter som bruker Doppler- prinsippet på undervannsakustikk for å måle vann i bevegelse, som strømmer og bølger i havet. Eller sagt enklere: Teknologi som måler hvordan vannet i hav, innsjøer og elver beveger seg.
Var først
Nortek var først i verden til å utvikle teknologi for kombinerte strøm- og bølgemålinger. Dette ble gjort i samarbeid med NTNU. På samme måte la Havforskningsinstituttet mye av premissene for det de ønsket seg i forbindelse med samtidige målinger av havstrømmer og biomasse. Slike målinger er for eksempel vesentlige for forståelsen av krillforekomster i Antarktis. Det er en trend å måle turbulens i havet – ikke minst når vindturbiner skal settes på sandbunn, forklarer Horn. – Da trengs det måling med høyere frekvens, og vi har utviklet ADCP-teknologien til å kunne måle opptil 16 ganger i sekundet, noe ingen av våre konkurrenter klarer per i dag.
Se video om hvordan forskere bruker en strømmåler for å kartlegge bestanden av krill i Antarktis: https://www.nortekgroup.com/knowledge-center/video/an-adcp-combining-current-and-biomass-measurements-gives-unprecedented-insight-into-ocean-resources
Tradisjonell elektronikk
Utviklingsingeniør Terje Pettersen forklarer at elektronikken i seg selv er variert, med en blanding av tradisjonell og ny elektronikk. – Det er mest standardkomponenter vi arbeider med, siden vi egentlig ikke trenger prosesser på mer enn 1 MHz. Men selv om det er vanskelig med komponenter nå kan vi likevel levere i løpet av fire uker, sier han. En av grunnene til at de klarer det, er at det sjelden er snakk om store volum, og at teamet i Nortek har jobbet hardt for å tilpasse seg situasjonen.
Det grønne skiftet
– Vi er absolutt knyttet til det grønne skiftet, siden våre instrumenter er med på å avdekke hva som skjer i hav og sjø, sier Ketil Horn. – Det handler om prosjekter som involverer blant annet utnyttelse av krill, havvind og klimaforskning. Norteks teknologi er også sentral i tildeling av konsesjonstildelinger og operativ drift av oppdrettsanlegg.
Variert
– Her har vi hele kjeden under ett tak, noe som både betyr varierte oppgaver og at vi hele tiden lærer samspillet mellom produkt, applikasjon og kunder, forklarer Horn. – Det er også flere fagfelt på samme sted, og i tillegg er det 16 forskjellige nasjonaliteter som jobber i Nortek-systemet.
Send søknad
I skrivende stund er det to stillinger tilgjengelig i Nortek, men Horn presiserer at det er bare å sende en åpen søknad, og særlig kvinner må gjerne søke. Og det skal heller ikke glemmes at selskapet er med i en større internasjonal gruppe, General Oceans, der Atle Lohrmann – Norteks gründer – var en av initiativtakerne. I denne gruppen er det i dag fire selskaper: Nortek, med hovedkontor i Norge og kontorer i ytterligere syv land, Reach Robotics (Australia), Strategic Robotic Systems (USA) og Tritech (Storbritannia). – Det betyr at i tillegg til mange karrieremuligheter, har vi også mange fagområder som arbeider hos oss – ikke minst oseanografer i tillegg til forskjellige ingeniørfelt.
Video: Se hvordan en DVL blir brukt til undervannsnavigasjon på ROVer og AUVer:
https://www.nortekgroup.com/knowledge-center/video/500-khz-dvl