Axnes AS:

Kjetil Asdal, teknisk direktør hos Axnes, i produksjonsavdelingen. All utvikling og sammenstilling gjøres hos bedriften.

Sørger for robust, trådløs kommunikasjon

I Grimstad ligger bedriften Axnes AS som har utviklet radio for redning, politi og forsvar siden 1995. I dag finner vi produktene blant annet hos føderalt politi i USA.

– Vi ble trigget av at redningsmenn omkom under redningsoperasjoner, spesielt til havs, siden det ikke var mulig å kommunisere med dem. Løsningen vi startet med ga en radikalt bedre trygghet, selv om utstyret var relativt enkle i starten, forklarer Kjetil Asdal, teknisk direktør i Axnes AS. De første produktene var analoge og FM-baserte.

Digitalisering ga mer sikkerhet

– Etter hvert ble det etterspørsel etter mer sikkerhet, og da ble digital kommunikasjon løsningen, ikke minst på grunn av krypteringsmulighetene. I dag er alt kryptert etter relevante krypteringsmetoder. Men enkelte aktører trenger enda mer, sier han.

Basestasjonen BST50 PNG er hjertet i systemet og skal installeres på plattformen og kobles til kablet ICS (Incident Command System). Den fungerer som grensesnittet mellom det trådløse mannskapet og det kablede plattformsystemet – intercom, plattformradioer, bevegelige kart osv. I tillegg til ICS kan BST50 kobles til plattforminstallerte radioer via flyets lydkontrollgrensesnitt eller via dedikerte lydgrensesnitt. Den er i stand til å levere et PTT-signal til disse radioene. Dermed kan den trådløse brukeren få tilgang til hvilken som helst plattforminstallert radio som taktiske eller TETRA-radioer og kan bruke flyet som et relé gjennom sin mobile sender/mottaker.

Startet sivilt

Hovedmarkedet er helikopter og redning. – I starten var det sivile leveranser, men etter hvert kom politi og senere også USA med føderalt politi, blant annet FBI. Det ble gjort noen steg da de om inn i bildet, blant annet måtte utstyret opp på et høyere krypteringsnivå, sier Asdal. – Utstyret vårt er godkjent etter de nødvendig amerikanske føderale standarder for å kunne brukes, forklarer han.

CP50-kontrollpanelet muliggjør kontroll av systemet: Som kanaler, oppsett, GPS-datavisning og andre funksjoner. Sentralen er koblet til basestasjonen via en dedikert CAN-buss.
PNG BST30 og BST35 er mobile versjoner av PNG-basestasjonen og kan betjenes som en frittstående basestasjon eller koblet til et kablet intercomsystem.

Ble portabelt

– Det var inngangen til det amerikanske markedet at basestasjonen ble mobil og batteridrevet, sier Asdal. Funksjoner som gjør at utstyret skiller seg fra mengden er, bortsett fra at det er de minste i klassen, at basestasjonen kan styres via kontrollpanel til enten å kommunisere med en sentral, med folk i felt, eller alle. Det samme gjelder for øvrig den helikoptermonterte basestasjonen.

Forvarsmarkedet

– Forsvarsmarkedet som kom inn etter hvert er veldig interessant, siden disse produktene kan gå inn i alt mulig utstyr som er bruk i dag. Vi tenkte hva skulle til for å gjøre dem «grønne». Her var det nye standarder og godkjenninger, som også betyr lang og tung testing. Testkravene er store i forsvaret, sier han. – Men, vi klarte å få fram to nye produkter på to år. Det var en tøff periode, legger han til.

Mye ble annerledes

– Vi måtte endre noe på plattformen, blant annet bruke andre frekvenser. I tillegg mye annet for å møte kravene. Ikke minst innebygget kraftforsyning som vi laget selv, forklarer han. Men, den største fordelen for dem er deres egen programvaredefinerte radio (SDR). – Med SDR har vi full kontroll på alt sammen.

Mange fra Ericsson

Axnes AS har alle disipliner internt, som mekanikk, elektronikk, test og programvareutvikling. – Vi bruker helst lokale underleverandører, så gjør vi utvikling, sammenstilling og alt annet her – manuelt, forklarer Asdal. Om krevende standarder sier han at det er bra, fordi det bidrar til at de er nødt til å jobbe strukturert. – Jeg mener at vi må være en av landets mest kompetente miljøer innenfor dette, sier han. – Mange av oss kommer fra Ericsson fra da de hadde virksomhet i Grimstad.

Produktene – PNG WICS

PNG WICS-systemet til Axnes AS består av en basestasjon og et oppdragsdefinert antall transceivere. WICS står for øvrig for «Wireless Intercommunication System».

Det er ingen fysisk/teknisk grense for antall samtidig tilkoblede transceivere i kommunikasjonsnettverket. Systemet kan imidlertid konfigureres til å begrense antallet, samt kontrollere tilgjengelighet og funksjoner på en transceiver-til-transceiver-basis (dvs. etter serienummer). Systemet kan styres gjennom sitt eget proprietære CP50-kontrollpanel, eller av en plattforminstallert kommunikasjonssuite med et integrert PNG WICS-system.

Basestasjonen støtter flere grensesnitt for lyd gjennom analoge grensesnitt og utvalgte digitale lydgrensesnitt. Basestasjonen kan levere PTT-signaler (Push to Talk) til andre systemer, og utløse overføring basert på et mottatt PTT-signal fra andre systemer.

PNG WICS-transceiveren oppdager automatisk den tilkoblede mikrofonen og utfører automatisk innstilling til det tilkoblede hodesettet. Dette lar brukere bruke eksisterende tilgjengelige hodesett og hjelmutstyr.

Axnes PNG WICS kommer med deres egne, avanserte programvaredefinert radio (SDR).

Systemet driver en trådløs forbindelse mellom basestasjonen og de håndholdte transceiverne i UHF-båndet. Nøyaktig frekvenskonfigurasjon administreres av konfigurasjonsprogrammet. Frekvensområder kan tilpasses, innenfor militære og sivile UHF-bånd fra 270 til 470MHz. Ytterligere tilpasninger er tilgjengelige med begrensninger. Den trådløse koblingen er en enkeltfrekvens, full-dupleks digital radiokobling.

Selv om Axnes PNG WICS er tilgjengelig for øyeblikket, utvikles det kontinuerlig med funksjoner og funksjonalitet.

Et komplett PNG WICS-system består av minst en basestasjon (BST50/BST30/35/BST60), et kontrollpanel (CP50) og en eller flere håndholdte sendere (MP50/MP30). Axnes tilbyr også en rekke hodesettløsninger som har vist seg å fungere sømløst med PNG WICS gjennom årene.

Powered by Labrador CMS