Innovasjon:

Fell Tech har gjort en krevende, men god reise før de nå satser på elektro og energistyringsmarkedet. I bunnen ligger Abra OS som med sikker kommunikasjon kan koble seg til det meste. F.v.: De to gründerne Christian Frost Røine (CEO) og Fredrik Eriksen (CTO), og Cato Sandstrand, produktmarkedssjef.

Fra kontoret i Lier til global teknologiaktør

Fra å starte som en studentbedrift i 2013 med en trådløs dødmannsknapp for båter, er Fell Technology (Fell Tech) fra Drammen nå en bedrift med 40 ansatte og store planer. Nå satses det fullt på elektro og energistyring.

– Vi var et ungt selskap som reelt sett startet i USA i 2016, etter råd fra vår største investor, forteller Christian Frost Røine, administrerende direktør i Fell Tech. Under en båtmesse traff de Mercury Marine som viste seg å være i en prosess for å ta i bruk «mann over bord»-løsning. – Faktisk visste de hvem vi var, men var naturlig nok usikker på selskapet, legger han til. Det hører med til historien at Mercury var klar på at dette ikke var noe de skulle lage selv.

Krevende

– I starten ble dette et krevende løp. For eksempel da vi ble spurt om kvalitetssystemer, og om vi brukte PPAP (production part approval process). Dette er et system som bilindustrien bruker, forklarer han, og legger til: – Det ble et absolutt krav i tillegg til at vi måtte bli ISO-sertifisert. Det tok oss ett år, og vi dyrker nå APQP (Advanced product quality planning). Resultatet: Mercury valgte å satse på oss.

Kvaliteten på plass

I dag produserer de en kompakt, marinespesifisert hub, eller rettere sagt en kompakt og kraftig datamaskin for båtmotorprodusenten. Denne styrer og overvåker flere funksjoner i båten. Fra motor til belysning. – Vi produserer det meste hos Hapro, og alle produksjonsprosesser er nå dokumentert. Da de kom for å gjøre en revisjon, både hos oss og hos Hapro, var det ikke noe problem å bli godkjent, sier medgründer og teknisk direktør (CTO), Fredrik Eriksen.

Driver man med radiofrekvenser, må man ha et EMC-kammer, som Cato Sandstrand viser her. – Vi tester alt grundig før det går til godkjenning, dermed blir selve sertifiseringen kun en formalitet.

Svært viktig

– Siden vi utvikler utstyr som handler om sikring av mennesker og verdier, er kvalitet uhyre viktig, sier Frost Røine. – Det er også design som løper helt inn i prosessen. Det gir stor fart, siden alle vet hva de skal gjøre, understreker han.

Endret tilnærming til utvikling

– Når det gjelder utviklingsprosessen, startet vi med tradisjonell tilnærming med forskjellige team på forskjellig produkter. Dette fant vi var helt håpløst. For fem år siden anerkjente vi at til tross for mange produkter, holder vi egentlig på med det samme, sier han. – Mann over bord eller lekkasjestopper, alt er jo samme teknologi. Etter at vi utviklet AbraOS (se figur under), er dette blitt kjernen i alt vi gjør. Derfor har vi nå ett utviklingsteam for alle produkter. Det betyr at alle kan alt. Vi er også færre som gjør mer, fastslår han.

I sentrum: AbraOS som kan knyttes til nær sagt alt som er trådløst. Sentralen støtter protokollene Zigbee, Bluetooth, 4G LTE (eSIM), WiFi og WiMEA. I tillegg kan den kobles fysisk via Ethernet/IP, BACnet, I/O Module, Modbus RS-485 og 3,5 mm jack. Oppdateringer kan gå via skytjenesten og over luften (OAT).

Bredere horisont

En ting er båtmarkedet, men da de fikk inn lekkasjestopperen Waterguard, ble det en periode med mye fokus på dette produktet. Lekkasjestopperen kom jo som et påbud gjennom teknisk forskrift i 2010 (TEK10). Påbudet gjelder for nybygg og i forbindelse med oppussing. – Nå er vi i en situasjon da det er på tide å få fram alt det andre vi har. Vårt fokus nå er derfor elektro og energistyring, hvor vi ønsker å være blant de aller fremste og markedsledende aktørene, sier Frost Røine.

Smarthus med mye mer

Allerede i dag kan de levere det meste av brytere og sensorer til en bolig, i tillegg til selve styringssystemet. Men også eiendomsbesittere kan få løsninger der en vaktmester kan overvåke og få alarmer fra for eksempel samtlige røykvarslere og lekkasjestoppere i et leilighetskompleks. – Fordelen vi har, er at produktene er gjennomtestet i tillegg til at vi har en svært sikker kommunikasjonsprotokoll – bygget på kravene til mann over bord-produktene, forklarer Cato Sandstrand, produktmarkedssjef. – Vi har også laget vår egen ventil og aktuator i drikkevannstandard. Den skiller seg ut ved at den er svært rask og enkel å installere for en rørlegger.

Her testes "datahjernen" som de leverer til Mercury Marine. Oppsettet her er satt opp for å simulere seks utenbordsmotorer.

Har ikke glemt marine

Selv om det satses på energistyring, skal de selvsagt ikke kutte ut kunder som Mercury Marine. Mens de var i USA fikk de også innpass hos West Marine, USAs største båt- og båtutstyrsforhandler. Og som en del av sin kjernestrategi har Navico (Mercurys søsterselskap)relativt nylig lansert «CZone Connect», et app-basert økosystem der alle båtleverandører kan henge seg på med egne apper. En produsent som Boston Whaler er allerede i gang, og Fell Tech er med og leverer kjernen til dette systemet.

– Med stadig større fokus på bærekraft, sikkerhet og energistyring, posisjonerer Fell Tech seg for en fremtid der teknologi og samfunn møtes – på land, til sjøs og i skyen, avslutter Frost Røine.

Fell Tech AS

Det var slik det startet, med en trådløs dødmannsknapp som fortsatt lever godt. 1st Mate Marine Safety and Security System, er utviklet i samarbeid med Mercury Marine.

Fell Tech ble grunnlagt i 2013, med sikte mot det marine markedet og deres «mann over bord»-løsning. Nå har Fell Tech ekspandert til andre sektorer, inkludert bolig- og bygningsforvaltning.

I dag er selskapet en utvikler og produsent av elektronikk, som spesialiserer seg på trådløs sikkerhet og IoT-teknologi. Her blandes sømløst trådløs- og elektronikkteknologi med omfattende bransjeerfaring innen produktutvikling, elektronikk og produksjon for marine-, hjemme-, kommersielle bygninger og utendørsmarkeder.

Global tilstedeværelse inkluderer datterselskaper som Waterguard, som ble en del av Fell Tech i 2021, Fell Marine, Fell Connect og direkte involvering i samutviklingsprosjekter med store internasjonale B2B-kunder.

Selskapet har i dag ca 40 ansatte i Norge og USA.

Powered by Labrador CMS