Batteriteknologi:

Satser sammen: Shen Xi (foran til venstre), CEO i Morlus Technology, og Arne Fredrik Lånke (foran til høyre), CEO i Elinor Batteries, signerer partnerskapsavtalen mellom de to selskapene. Bak fra venstre: Dr. Jiang Xi, assisterende daglig leder i Morlus, Dr. Rong Hao, assisterende daglig leder i Morlus, Huaping Liu, V.P. i Morlus, Dr. Guanglin Wu, V.P. i Morlus, Truls Johansen, strategidirektør i Elinor Batteries, Sofi Hildonen, EVP for forretningsutvikling i Elinor Batteries, Dr. Fengliu Lou, VP for teknologi i Elinor Batteries.

Gjennombrudd for norsk batterisatsing med kinesisk partner

Eksperten som ledet utviklingen av den første gigafabrikken til verdens største elbilprodusent, har startet eget selskap. Nå starter et omfattende samarbeid med norske Elinor Batteries i Orkland.

Publisert

Elinor Batteries

Elinor Batteries, grunnlagt av Valinor, er et norsk batteriproduksjonsselskap som tilbyr konkurransedyktige og bærekraftige batterier for BESS-markedet. Selskapet har hovedkontor i Trondheim og planlegger etablering av en gigafabrikk for batteriproduksjon i industriparken Eiktyr i Orkland kommune.

– Samarbeidet med verdensledende batteriteknologer er helt sentralt for å realisere lønnsom batteriproduksjon i Norge, sier daglig leder i Elinor Batteries, Arne Fredrik Lånke i en pressemelding torsdag.

Lars Helge Helvigs investeringsselskap, Valinor, står bak Elinor Batteries som planlegger batteriproduksjon i Orkland i Midt-Norge. Kommunestyret i Orkland har allerede vedtatt områdeplanen for det som skal bli Norges største grønne industripark, Eiktyr.

Bakgrunn fra BYD

Partnerskapet som er inngått med det kinesiske batteriselskapet Morlus Technology sikrer det norske selskapet tilgang til banebrytende batteriteknologi og kompetanse på å bygge store batterifabrikker.

Bak det kinesiske selskapet står Shen Xi, som har mer enn 20 års bransjeerfaring innen batteriforskning, batteridesign og fabrikkbygging. Shen jobbet i mange år i verdens største elbilprodusent BYD, der han blant annet ledet utviklingen av selskapets første LFP-batteri for kjøretøy og etableringen av Kinas første gigafabrikk med kapasitet på over 10 GWh.

Shen Xi og Morlus er nå i gang ny storstilt batteriproduksjon og har valgt å inngå partnerskap med Elinor Batteries.

2025-beslutning

Avtalen gjør at Elinor vil være klare med egne batterier for kommersielt salg i Europa i løpet av et halvårs tid – foreløpig produsert på fabrikken til Morlus i Kina. Dette setter også fart i fabrikkplanene i Orkland, der målet er å fatte en investeringsbeslutning i 2025.

Forsidefoto: Illustrasjon av Elinors gigafabrikk planlagt på Eiktyr industripark i Orkland. Området utvikles for å huse en mangfoldig industriklynge, som utnytter overskuddsenergi og materialer for å redusere total masse og karbonavtrykk betydelig.

Valinor: Måtte få kunnskap utenfra

Valinor-eier Lars Helge Helvig er svært tilfreds med samarbeidsavtalen som er undertegnet.

– Samarbeidet med en teknologipartner representerer en ny fase for selskapet, og gir unike forutsetninger for å komme i gang. Dette ligner egentlig på det Norge gjorde da vi begynte med oljen. Vi hadde de naturgitte forutsetningene, men ikke kunnskapen. Den måtte vi få utenfra, sier Helvig.

For Morlus Technology representerer samarbeidet med Elinor Batteries en enestående mulighet for å innta det europeiske markedet.

– Norge er landet med den høyeste andelen fornybar energi globalt, og har et sterkt industrielt fundament. Begge deler vil gjøre det mulig for oss å utvikle et grønt lavutslippsbatteri, som er unikt, og utvide denne filosofien til en komplett batteriindustriell-verdikjede, sier Shen Xi i Morlus.

Powered by Labrador CMS