Farnell-undersøkelse:
Barrierer for bruk av fornybar energi kan overvinnes med ny teknologi
Farnells har utført en undersøkelse blant sine element14-medlemmer. Resultatene viser at det oppleves en jevn overgang til fornybar energi, men det er fortsatt en betydelig avhengighet av fossilt brensel.
En fersk undersøkelse utført av element14, fant at selv om det
er høy bevissthet og ønske om å bruke mer fornybar energi, er det fortsatt et
spørsmål om hvordan man kan redusere avhengigheten av fossilt brensel.
Undersøkelsens ene spørsål spurte medlemmene om hva de så som den mest utfordrende barrieren for å øke bruken av fornybare energikilder, og svarene var rimelig konsistente.
Den pågående innflytelsen fra oljeselskapene ble sitert av 23 prosent av respondentene som den største barrieren for å ta i bruk fornybare energikilder, etterfulgt av den nåværende mangelen på «god» batteriteknologi (18 prosent). Imidlertid ble barrieren rundt batteriteknologi tett fulgt av kostnadene ved å installere ny eller ettermontert infrastruktur, også fornybar energi, på henholdsvis 18 og 17 prosent.
Andreea Teodorescu, global direktør for produktmarkedsføring og element14 Community, Farnell, sier i en kommentar: – Flertallet av respondentene uttalte at den langvarige innflytelsen fra fossilbrenselindustrien fortsatt er en av de primære hindringene for å øke bruken av fornybare energikilder, tett fulgt av kostnadene ved å bygge ny eller ettermontere eksisterende infrastruktur.
– Langsiktige kostnadsbesparelser for bruk av fornybare energikilder kan oppnås, men startkostnaden for å bygge og vedlikeholde den nødvendige infrastrukturen kan være uoverkommelige. En fornuftig avkastning på investeringen kan ta et tiår uten de tids- og kostnadsbesparende fordelene utviklere kan levere.
En annen respondent påpekte at enkelte fornybare energikilder, som vind- og solkraft, er periodiske, noe som igjen kan gjøre det kostbart å sette inn tiltak for å motvirke sporadiske strømbrudd og håndtere påfølgende drifts- og driftsavbrudd. Dette synet ble delt av 13 prosent av alle respondentene.
En rekke respondenter i undersøkelsen gjentok følelsen om at mange tiår med fossilt brenseldrevet infrastruktur kan være vanskelig og kostbart å konvertere til fornybare energikilder. Ytterligere 16 prosent sa at fornybare energikilder fortsatt er dyrere å produsere og konsumere enn fossile energikilder. Til tross for de miljømessige konsekvensene, har folk en tendens til å velge det som koster dem mindre.
Andre respondenter påpekte imidlertid at hindringer for fornybar energi kan variere fra region til region. Dette skyldes som regel ulik politikk, varierende grad av offentlig engasjement i miljøtiltak og ulike nivåer av planlegging eller investering i relevante infrastrukturprosjekter. Faktisk sa 11 prosent av de spurte at mangel på politisk vilje var en stor hindring for adopsjon.
Til slutt hevder tre prosent av de spurte at det kreves mye utviklingsarbeid for å omfavne industrien for elektriske kjøretøy og elektrisk oppvarming fullt ut. El-ladestasjoner er for eksempel stadig mer tilgjengelige, men mange forblir uvirksomme på grunn av generell mangel på kapasitet. Så selv om elbilindustrien vokser, kan kostnadene forbundet med den redusere interessen for investeringer.
– Vi støtter alle behovet for å forbruke så mye som mulig energi fra fornybare kilder, men resultatene av årets undersøkelse viser at mye arbeid gjenstår for å sikre en bærekraftig, energieffektiv fremtid. Heldigvis kan dette oppnås av ingeniører og utviklere som muliggjør bærekraftige forretnings-, teknologi- og livsstilsmuligheter med nye ideer og teknologier, konkluderer Teodorescu.