Vellykket test:

Heine Rotneim, produksjons- og testingeniør i Alma Clean Power, leder testingen ved Energy House.

Ny milepæl for brenselceller på ammoniakk

Bergensfirmaet Alma Clean Power melder om sin første vellykkede test av et banebrytende 100 kW brenselcellesystem drevet med direkte ammoniakktilførsel.

Publisert

For ett år siden kunngjorde Alma Clean Power den vellykkede testingen av verdens første 6 kW brenselcellesystem drevet med direkte ammoniakktilførsel. Systemet har nå blitt betydelig oppskalert og inkluderer også alle nødvendige hjelpesystemer for maritime applikasjoner, som sikkerhetssystemer og avansert kontroll.

Bernt Skeie, Alma Clean Power.

– Denne milepælen markerer et betydelig fremskritt i vår forpliktelse til å utvikle utslippsfrie, bærekraftige energiløsninger for maritim industri, sier Bernt Skeie, administrerende direktør i Alma Clean Power. – Vårt team har jobbet iherdig for å bringe dette innovative systemet til live, og vi er stolte av å være ledende innen ammoniakkbaserte energiløsninger, sier han.

Ammoniakk brenselscellesystemet (av typen SOFC – Solid Oxide Fuel Cell) skal være det første av sitt slag, og konverterer ammoniakk direkte til elektrisitet uten oppstrøms «cracking». Testingen utføres ved Energy House på Stord, hvor systemet er fullt integrert i et simulert maritimt miljø. Når 100 kW-modulen er validert, kan større kraftsystemer utvikles og sammenkobles, ved å bruke denne modulen som byggestein.

Testingen er en del av prosjektet CAP (Clean Ammonia Power) med partnere Wärtsilä, Equinor, Yara, Eidesvik. Prosjektet støttes av Innovasjon Norge, Sustainable Energy og Siva.

Systemet er designet og produsert av Alma Clean Power i samarbeid med produksjonspartnere PSW og Aker Solutions. Cellene og «stackene» til prosjektet leveres av Fraunhofer IKTS.

Ifølge Skeie demonstrerer den vellykkede testen Alma Clean Powers posisjon som en leder innen utvikling av avanserte SOFC-systemer, som «utfordrer grensene for bruk av SOFC-teknologi». Selskapet mener at ammoniakk, som et karbonfritt drivstoff, har enormt potensial i den globale innsatsen for å redusere klimagassutslipp.

– Jeg vil takke vårt dedikerte team av ingeniører og forskere, som med sitt harde arbeid og sitt innovative tankesett har muliggjort denne prestasjonen. Vi ser frem til å fortsette arbeidet vårt på dette spennende feltet og bidra til en mer bærekraftig fremtid, avslutter Skeie.

 

 

 

Powered by Labrador CMS