Vianode
Åpner FoU-senter for bærekraftige batterimaterialer i Norge
Vianode Technology Center (VTC) skal utvikle og levere avanserte anodematerialer som gjør batteriene grønnere.
Denne artikkelen er 2 år eller eldre
Vianode, eid av Elkem, Hydro og Altor, produserer avanserte batterimaterialer med et grønnere fotavtrykk. Åpningen av VTC i Kristiansand innebærer at Vianode vil øke sin FoU-innsats, inkludert nytt kontor, laboratorium og rekruttering av flere forskere på batterimaterialer. I følge selskapet er dette et viktig skritt mot å etablere en komplett batteriverdikjede i Norge for det europeiske markedet.
I dag har VTC 16 ansatte fra ni nasjonaliteter. Planen er å øke antallet VTC-ansatte til 20 innen utgangen av året og deretter til 25 innen utgangen av 2025.
– Våre materialer produseres med opptil 90 prosent lavere utslipp enn dagens standard anodegrafittmaterialer, med unike egenskaper som muliggjør raskere lading, økt rekkevidde og bedre resirkulerbarhet. Likevel er det viktig å holde et dedikert fokus på kontinuerlig forbedring og neste generasjons batterimaterialer fremover. VTC er etablert ved siden av Vianodes industripilot, kun en kort kjøretur unna vårt planlagte førstefase-anlegg på Herøya. Dette vil sikre at industrialisering og FoU går hånd i hånd, sier Stian Madshus, daglig leder og VP i Vianode.
Vianode annonserte nylig en investering på 2 milliarder kroner i et batterimaterialfabrikk på Herøya, Norge, med sikte på produksjon av anodegrafitt for rundt 20 000 elektriske kjøretøyer (EV) per år innen 2024.
Denne investeringen er første fase i en større investeringsplan. Anleggskonstruksjonen vil bli utført parallelt med forberedelsene til et andrefaseanlegg skalert for å levere batterimaterialer til 2 millioner elbiler per år innen 2030, som dekker en betydelig andel av det globale elbilmarkedet.
VTC ble finansiert av Vianode. Vianode mottar midler til FoU-aktiviteter fra Norges Forskningsråd (NRC) og Innovasjon Norge, samt EU-forskningsmidler, inkludert Horisont Europa-programmet.