Forskning:
Innendørs solcelleteknologi utfordrer AA-batterier
Forskere ved Syddansk Universitet (SDU) har utviklet en solcelleteknologi som kan gjøre AA, AAA og knappcellebatterier overflødige i mange sammenhenger.
Forskerne har utviklet en slags innendørs solceller som kan
gjøre små batterier som AAA og AA overflødige. Prototypen er klar, og forskerne
har som mål å kunne produsere 5000 enheter per dag i løpet av et år. De leter
nå etter bedrifter som kan hjelpe dem inn på markedet.
Revolusjonere hverdagsteknologi
– Vår innendørs solcelleteknologi representerer et skifte i hvordan vi tenker energiforsyning i hjemmene våre. Det er som å ha et lite solcellepanel innendørs som hele tiden omdanner lys til elektrisitet, og det kan revolusjonere måten vi driver vår hverdagsteknologi på, påpeker Bhushan Patil, som er forskeren bak teknologien.
Plasseres hvor som helst
De nye solcellene er laget med fokus på effektivitet, holdbarhet og estetikk, noe som gjør dem egnet for integrering i ulike innemiljøer uten å svekke estetikk eller funksjonalitet. Kort sagt, de kan ta hvilken som helst form og størrelse og være innebygd eller limt på hva som helst.
– Du husker kanskje kalkulatoren din fra barneskolen som gikk på solceller? Prinsippet er det samme, bortsett fra at organiske solceller er millimetertynne, bøybare, gjennomsiktige og kan derfor sitte fast på hva som helst. Det viktigste er at de er produsert av miljøvennlige produkter, og det er grunnen til at de, i likhet med batterier, ikke utgjør et problem når de må kasseres. Solcellene varer i minimum 10 år og vil kunne brukes mange steder der små batterier er en nødvendighet i dag, sier Bhushan Patil.
Ser etter en gründer
– Teknologien er utviklet og vi har en prototype. I dag kan vi produsere cirka 25 per dag, men innen et år er det meningen at produksjon via rull-til-rull-teknologi kan spytte ut 5000 per dag. Akkurat nå trenger vi bare noen gründertyper for å bli med oss, sier Bhushan Patil, som legger til: – Vi har allerede tatt de første innledende skritt i forhold til en startup, og er faktisk nærme på å bringe produktet ut på markedet.
Forskeren og mannen bak konseptet forklarer at han ikke nødvendigvis er ute etter en investor. Det viktigste er å finne en eller flere personer som kan se potensialet og som vil bidra til å bringe det ut på markedet.
Kilde: elek-data.dk/SDU
I denne videoen forklarer Bhushan Patil mer: