Innovasjon:

Kongsberg Discovery får innovasjonsstøtte for å utvikle mer samordnet kontroll av droner over og under bølgene. Her Sounder USV (Unmanned Surface Vessel).

Innovasjonsstøtte til bedre dronekontroll

De vil gjøre det enklere å styre droner over og under vann. Nå får Kongsberg Discovery støtte fra DOGA for å bruke designmetodikk til å tenke nytt om ubemannede droner.

Publisert Sist oppdatert

Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Kongsberg Discovery.

– Designdrevet innovasjon er viktig for å utvikle bærekraftige og lønnsomme løsninger i en utfordrende tid for norsk næringsliv. Ved å innovere med utgangspunkt i brukernes behov, kan resultatet bli både rimeligere og bedre enn ved mer tradisjonelle metoder, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

Samspill til sjøs

Droner blir en stadig viktigere del av våre aktiviteter til havs, både på og under overflaten. I dag styres over- og undervannsfartøyer uavhengig av hverandre. Dette gjør det vanskelig når sammensatte operasjoner som kartlegging av havbunnen eller inspeksjon av installasjoner under vann skal koordineres.

Tverrfaglig

Kongsberg Discovery har bestemt seg for å løse dette problemet. De vil utvikle en operatørstasjon som lar én operatør kontrollere droner på overflaten og i dypet. EGGS, en del av Sopra Steria, skal bistå med en brukersentrert tilnærming. En tverrfaglig arbeidsgruppe skal først opparbeide en forståelse av utfordringene og mulighetene, og deretter utforske løsninger 

Komplekse droneoperasjoner

Kongsberg Discovery lager droner for både overflate- og undervannsoperasjoner. Her HUGIN.

Dette skal lede til en nyskapende løsning som forener to ganske ulike teknologier. Mulige gevinster er mer komplekse og kostnadseffektive droneoperasjoner til havs, mer bærekraftig teknologibruk og nye, lukrative forretningsområder for Kongsberg Discovery.

Høy innovasjonsgrad

Prosjektet «Havets ubemannede samspill» har høy grad av innovasjon, mener juryen.

«Dette prosjektet kan sette en ny standard for håndtering av komplekse maritime operasjoner, og dermed bane vei for nye kommersielle muligheter. Behovet for designkompetanse er kritisk for å sikre en sømløs integrasjon mellom teknologi og brukeropplevelse, og prosjektet kan utløse betydelig næringsvekst ved å åpne nye markeder og redusere kostnader i maritime operasjoner,» står det i juryuttalelsen.

Prosjektet får 700 000 kroner fra DOGA.

Del på gravemaskinen!

Mange entreprenører eier store, overdimensjonerte maskinparker. Hele tre av ti anleggsmaskiner står inaktive til enhver tid. Manglende oversikt over maskiner og utstyr kan skape problemer knyttet til utnyttelse og vedlikehold. Dette får konsekvenser for både lønnsomhet og miljøavtrykk.

Oppstartsselskapet Leasi har utspring fra NTNU i Trondheim. De utvikler en løsning som skal optimalisere maskindriften og tilrettelegge for deling. Med på laget har de solide aktører som Marthinsen & Duvholt, Entreprenørservice, Vassbakk & Stol, Skanska Norge og Johs. J. Syltern.

Marthinsen & Duvholt holder til i Sandefjord, og er Vestfold største entreprenørselskap. Bedriften ble stiftet i 1999, har 300 ansatte og omsatte for om lag 1,7 milliarder kroner i fjor.

Designbyrået Umble skal bistå med å samle inn innsikt fra byggherrer, entreprenører og underleverandører. Med denne innsikten på plass, skal prosjektteamet utvikle en brukervennlig og sømløs tjeneste for deling av maskiner på tvers av aktørene i felles anleggsprosjekter.

Trenger omstilling

Juryen roser mottakeren for å være innovative i en bransje som sårt trenger omstilling og innovasjon.

«Ved å omskape produkter til tjenester kan dette prosjektet ha positiv effekt både for virksomheten, næringen og miljøet. Prosjektet har også stor formidlingsverdi til andre næringer. De får et pluss for sine solide kundegrupper i verdikjeden, noe som viser stor vilje til å få til innovasjon og endring,» står det i juryuttalelsen.

Prosjektet får 430 000 kroner fra DOGA.

66 prosent flere søkte i år

Totalt 23 innovasjonsprosjekter deler i år på i alt 12 millioner kroner i støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Pengene går til å involvere designere allerede i idéfasen av innovasjonsprosjektene. Dette er 15. gang DOGA støtter norske innovasjonsprosjekter. Hele 170 virksomheter søkte om midler i år, en oppgang på 66 prosent fra i fjor.

– Målet vårt er å gjøre norsk innovasjon mer brukersentrert og tverrfaglig. Jo tidligere designmetodikk og brukerstudier kommer inn i et prosjekt, desto dypere blir forståelsen av de reelle behovene og ønskene til de som er i målgruppen. Da øker også treffsikkerheten, noe som gir bedre produkter og tjenester, sier Anne Elisabeth Bull. Hun leder arbeidet med designdrevet innovasjon i DOGA.

(Pressenytt)

Dette er Designdrevet innovasjon:

* Designdrevet innovasjon er en metode for nyskaping som setter brukernes behov i sentrum. Gjennom brukertesting, prototyping og tverrfaglige samarbeid sørger metoden for mer treffsikre løsninger.

* Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse av kunder og brukere og kan bidra til høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper.

* DOGA deler ut økonomisk støtte til virksomheter gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP), slik at de kan involvere designere i idéfasen av innovasjonsprosjekter.

* DIP skal bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.

* Siden 2009 har Design og arkitektur Norge (DOGA) delt ut 125 millioner kroner til totalt 282 prosjekter.

* Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip

INNOVASJONSMILLIONER. Næringsminister Cecilie Myrseth (t.h.) og Anne Elisabeth Bull i DOGA deler ut 12 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Her sitter de på dekket til en av flytebadstuene til KOK, én av de 23 mottakerne av støtte i år.

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS