Sensorer:
Elektronikk med en smak av humle
Med egenutviklede sensorer og digital tvilling i skyen hjelper oslobedriften Plaato AS bryggerier verden over med å holde bedre kontroll på fermenteringsprosessene. Flere industrier kan stå for tur.
Etter å ha startet med overvåkingsløsninger for
hjemmebryggere, opplever Plaato AS nå suksess med løsninger for de
profesjonelle bryggeriene. – I stedet for å ta daglige manuelle prøver, kan
bryggemestrene nå følge fermenteringsprosessen kontinuerlig på en mobilskjerm,
og bruke sammenligninger av historiske data for å forbedre prosessene,
forteller daglig leder Magnus Valmot. – Vi tar ikke bort håndverket – vi gjør
det bare enklere, legger han til.
Gjør teknologien tilgjengelig
Selskapet har utviklet trådløse sensorer med et standard grensesnitt, som enkelt kan plasseres ut på tankene av brukerne selv. Sensorene konfigureres og koples automatisk til nettverket ved å lese av en QR-kode på enheten. Skyløsning og programvare for mobiltelefoner følger med. – Det finnes tilgjengelige sensorløsninger på markedet, men de er kostbare og krever omfattende tilpassing og installasjon, forklarer medgründer og produktsjef Pål Ingebrigtsen. – Vi tilgjengeliggjør teknologi for en hel industri, sier han.
Stemmegaffel-probe
Konseptet er kjent, men Plaato har utviklet sin egen sensor basert på et piezoelement som får en «stemmegaffel» i proben til å vibrere. Under fermenteringsprosessen endres væskens egenskaper, dvs når sukkeret omdannes til CO2 og etanol, og denne endringen i massetetthet kan måles i form av endret frekvens. Denne teknologien kan brukes i alle slags fermenteringsprosesser, og det åpner store muligheter for selskapet.
Bedre kontroll
Prøvetaking er fremdeles en manuell prosess, selv i mange av de største bryggeriene. Det kan være tidkrevende og kostbart hvis det er mange tanker som skal testes. Enkelte vinprodusenter har opp til 30 ansatte bare for denne rutinen. En stor fordel ved automatisering, ifølge Ingebrigtsen, er at man kan implementere handlinger ved visse tidspunkt eller faser i fermenteringen. – I dag gjøres mye på tid. Det er bedre å gjøre det på riktig massetetthet. Det gir bedre repeterbarhet, f.eks. når det skal tilsettes humle, forklarer han.
Forbedring
Basert på historiske data kan man endre og tilpasse temperatur og andre parametre i prosessene. Integrert temperaturmåling har dessuten vært med på å avverge «katastrofer», for eksempel i tilfeller der kjølesystemet har sluttet å virke.
Brukervennlig
Et vesentlig poeng var at systemet skulle være enkelt å
installere, og at det skulle være trådløst.
– Trådløs kommunikasjon var noe av
det første vi spesifiserte: Å installere nytt ledningsnett er ikke ønsket i
industrien. Videre måtte det være vanntett, batteridrevet og skalerbart. En app
på smarttelefon gjør det enkelt å komme opp og gå uten spesiell kompetanse,
forteller Ingebrigtsen. Kunden kjøper sensorene, og betaler en løpende lisens
for å bruke dem.
Kvalitet
– Vi videreutvikler kontinuerlig programvaren med nye funksjoner. For eksempel har vi lagt til mulighet for å sammenligne data, med tanke på å se mønstre for kvalitetsnivå, og dermed potensiale for optimalisering, fremholder han.
Engasjerende
Systemet er i dag installert hos mange store bryggerier, og engasjementet er stort, ifølge Ingebrigtsen. De som er aller mest engasjert i yrket sitt, følger nå med på mobilen hele døgnet. Plaato har et godt hjemmemarked, med både øl-, sider og mjødprodusenter, men det store markedet er ute i verden, spesielt USA. Totalt har selskapet over 300 kunder i 30 land. Bare i uken før vårt besøk hadde de landet 9 nye kunder.
Verdien av data
- Datafangst er steg én, og der er her sensorløsningen vår kommer inn, men det mest spennende er innsikten som dataene gir kundene våre, forklarer Valmot. Dataene analyseres og visualiseres, og muliggjør både prosessforbedringer, bedre kvalitetskontroll og fremover også økt grad av automasjon. Disse trendene ser vi i alle andre industrier, og vi tror det er forutsetninger for å konkurrere effektivt i årene fremover.
Design for produksjon
Sensorene settes foreløpig sammen hos Plaato, men man vurderer eksterne partnere for oppskalering av produksjonen. – Vi har tenkt «design for manufacturing», understreker Valmot. – Ved å produsere her får vi bedre kjennskap til industrialiseringen, og kan lære mer underveis, sier han.