Norgessjef i Arrow, Jan Erik Engemoen (bak t.v.) var på plass for å backe opp sine mederbeidere på seminaret, her representert ved Inge Høivik, Egil Skjønhaug og Terje Høyland.Foto: Elektronikk/Einar Karlsen
Stor interesse for energilagringsdag
Stavanger er åpenbart et sentrum for kraftelektronikk. Nå også energilagringssystemer – ESS.
I fjor vår trakk
Arrow fullt hus til sitt seminar og utstilling rundt teknologi for elbilladere.
I går var det
energilagringssystemer som stod
i sentrum under Arrows ESS
teknologidag.
Ifølge seminargeneral Inge Høivik er det et tosifret antall
bedrifter i målgruppen – fra elektronikkutvikling til elmek og til integrasjon
– i nærområdet. I tillegg hadde bedrifter fra hele landet sendt representanter
til seminaret.
– Totalt hadde vi 54 påmeldte, det er bra for et såpass «smalt»
seminar, og en god økning fra i fjor, forteller Høivik. – Noen kommer fra
elmek-siden, andre fra den digitale verdenen – og alt imellom. Det er vanskelig
å finne «ferdige bokser» for energilagringsteknologi, så det blir alltid noe utviklingsarbeid
for både integrasjon, batteristyring og systemet rundt. Og det du har hele
spekteret av komponenter fra mikrokontrollere til kraftelektronikk og kabler/kontakter,
sier Høivik, som mener leverandørene som stilte opp representerte et godt bilde
på dette spekteret.
Annonse
Arrow hadde
tatt med seg en rekke viktige komponentleverandører for ESS, som kunne
fortelle om siste nytt innen
relevante teknologier i form av presentasjoner og ikke minst
utstillingen der de besøkende kunne møte produktspesialister ansikt til ansikt.
Høivik mener den gode oppslutningen også fra leverandørene – som stilte
med nærmere 30 personer i tillegg til Arrows 10 salgsingeniører – viser hvor
viktig og aktuelt dette markedet er.
Agendaen omfattet presentasjoner fra NXP, Altran,
Littelfuse, ST, Amphenol, Panasonic, Infineon, Bourns, Omron, TE og Wolfspeed.
Disse var også på plass i utstillingsdelen, sammen med Murata og Allegro. Besøkende vil fikk dermed en solid oppdatering innen alt fra
batteristyringssystemer til sensorløsninger, magnetiske komponenter,
kraftkomponenter og konnektorer – og alt imellom.
Besøkende: Senioringeniør John Breiland fra NXTech er utleid til det spennende selskapet Chargerly, som utvikler løsninger for en toveis infrastruktur for bilbatterier, slik at de kan utgjøre en ressurs i kraftnettet.
Paul Waugh fra Altran Magnetics presenterte deres høyspennings DC-kontaktorer, som er avanserte svitsjer/reléer som kan håndtere strømmer fra noen få ampere og opp til 1000 A.
Besøkende: Kjartan Nilsen representerer et annet nytt og spennende selskap: Roboxi. De utvikler autonome kjøretøy for rydding av rullebaner på flyplasser, samt fine sprekker i asfalten og detektere lys som ikke virker. En prototyp er under testing på Sola. – Det er et rimelig stort marked vi sikter oss inn på, sier han. Det skal vi komme tilbake til i Elektronikk.
Energihøstingsløsninger – med eller uten batterier – er i skuddet, ifølge Esko Soramies i Nexperia (bildet) og Uffe Pless hos Nexperia-representanten Repretech Nordic. – Dette er en teknologi som er i sin startfase, men som er i ferd med å ta av nå, sier Soramies. De viste fram GaN- og SiC-teknologi, samt ulike pakkeløsninger og motorstyringer.
André Dey og Karsten Düchting fra Allegro kunne by på avanserte strømfølingsløsninger, samt ny teknologi innen høyspennings gatedrivere. – Vi har klart å integrere en komplett bias-forsyning for SiC-/GaN-kretser i en enhet som sparer masse plass og komponenter. Løsningen kan brukes i alt fra generelle DC/DC-forsyninger til solcelleinvertere, datasentre osv.
Wolfspeed er en aktør som satser hardt på krafthalvledere i silisiumkarbid (SiC). – Kost- og effektivitetsbesparelser er viktig innen kraftelektronikk. I Elbilmarkedet har mange gått over til SiC. Det samme bør gjelde ESS-markedet, mener Juan Colmenares (t.h.) og Mikhail Chervinsky. – Vi ser stadig flere integrerer dette i f.eks. solcelleanlegg. – SiC er konkurransedyktig, og vi har, som eneste leverandør med 200 mm SiC-skiveproduksjon, god tilgjengelighet. Det bør man tenke på også i valget mellom GaN og SiC, legger Chervinsky til.
Kansellerte fly forhindret Amphenols Gary Woodford fra å fysisk presentere deres interkonnekterings- og monteringsløsninger for hele spekteret av energilagringssystemer «fra Celle til grid», men holdt sin presentasjon fjernstyrt, godt støttet av Arrows Tor Olav Vestre (bildet).
Eric Sterner fra Infineon ga de fremmøtte en god innføring i de ulike delene av et batteristyringssystem, og hva man bør passe på av både styring og sikkerhet.