Nordisk prosjekt:

Polar Connect vil være et av de største digitale infrastrukturprosjektene i europeisk historie – en fiberkabel som strekker seg mellom Nord-Europa, Øst-Asia og USA via Arktis.

Skal bygge en global arktisk fiberkabel som forbinder Europa, Asia og USA

Et nordisk konsortium skal undersøke muligheten for å bygge et av de største digitale infrastrukturprosjektene i europeisk historie – en fiberkabel som strekker seg mellom Nord-Europa, Øst-Asia og USA via Arktis. Prosjektet, som har fått navnet «Polar Connect», har mottatt fire millioner euro fra Europakommisjonen for å finansiere prosjektfasen: Polar Connect Trinn 1.

I dag går 90 prosent av all datakommunikasjon mellom Europa og Asia gjennom Rødehavet – en rute som stadig oftere påvirkes av dagens geopolitiske utfordringer. Ambisjonen med Polar Connect-prosjektet er å etablere en betydelig kortere og sikrere rute via Arktis, noe som vil redusere tiden det tar å sende data og forbedre robustheten til Europas digitale infrastruktur.

GlobalConnect er en del av det nye konsortiet bak prosjektet, som har som mål å styrke digital motstandsdyktighet og sikkerhet i en stadig mer digitalisert verden, heter de i en melding fra selskapet.

Raskere og sikrere digital forbindelse mellom Europa, Asia og USA

– Vi er glade for å kunngjøre deltakelsen vår i dette banebrytende nordiske konsortiet. Hos GlobalConnect jobber vi utrettelig med å fremtidssikre den digitale infrastrukturen i Nord-Europa, og dette prosjektet representerer et stort steg fremover i den planen. Ved å legge til rette for raskere og sikrere digital forbindelse mellom Europa, Asia og USA, imøtekommer vi den økende globale etterspørselen etter høy datakapasitet og robust digital infrastruktur som styrker samfunnene våre, sier Pär Jansson, SVP, GlobalConnect Carrier.

GlobalConnect har mange års erfaring med utbygging av sjøkabler i Skandinavia og har nylig fullført Nordens største digitale infrastrukturprosjekt det siste tiåret – en 2600 km lang fiberkabel fra Nord-Sverige til Berlin, som kan transportere alle data i Norden.

Et ambisiøst, langsiktig prosjekt

Polar Connect Trinn 1 starter i 2025 med bunnundersøkelser for å finne den best mulige ruten og med andre forberedelser. Den svenske regjeringen vurderer å bygge et helt nytt isbryterfartøy som kan bryte gjennom fire meter tykk og uutforsket arktisk is. Når kabelen skal legges, vil det nye fartøyet og den svenske isbryteren Oden bli brukt samtidig. Kabelen er planlagt å bli lagt på ~4000 meters dyp i Polhavet og skal etter planen stå ferdig i 2030.

De nordiske partnerne bak Polar Connect

Vetenskapsrådet (Sverige)

NORDUnet

Polarforskningssekretariatet (Sverige)

Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

GlobalConnect

Powered by Labrador CMS