Agritek:
Lavenergi klave for virtuelle gjerder
Lysakerbedriften Monil ble etablert i 2022 med tung kompetanse innenfor lavenergi- og kompakt elektronikk. Det betyr blant annet at storfe-klavene for virtuelle gjerder klarer seg med solcelleforsyning.
Det finnes flere som lager løsninger for virtuelle gjerder,
men Monil mener de har noe unikt å tilføre. – Vi mente det er mulig å gjøre det
enklere å ha beitedyr, så da startet vi med et team som er sterke på å bygge
kompakt og avansert elektronikk – og som ikke minst er pålitelig, sier Torstein
Nesse, CEO i Monil. Han har blant annet bakgrunn fra Energy Micro/Silicon Labs.
Dagens løsning er for øvrig for storfe, men det er planer om en småfeversjon
til neste år.
Drevet av solceller
Da kommer vi innpå noe av det unike. Siden de bruker elektronikk og programvare som skal bruke minst mulig strøm, er klaven utstyrt med et lite solcellepanel på toppen. –En slik løsning sikrer ikke bare tilgang til sollys; GPS- og nettkomponenter ligger også her for bedre dekning, forklarer Geir Morten Mellem, CTO og elektronikkansvarlig. For å holde klaven i rett stilling er den forsynt med lodd som er litt tyngre enn selve elektronikkenheten. Og selv om kua gjør ting som fører til at klaven snur seg, vil den rette seg opp av seg selv. Kommunikasjonen skjer via lavenergi LTE.
Tilpasset beitesesong
Solcellene skal klare å forsyne klaven med strøm en full beitesesong. – Vi sier at ved normale forhold skal batteriet vare hele den norske beitesesongen. Det følger med en lader for sikkerhetsskyld, men den er i hovedsak tenkt som vedlikeholdslader i løpet av vinteren, forklarer Mellem.
Ikke bare gjerde
Løsningen har en mer kontinuerlig drift og har algoritmer som sjekker hele tiden, for eksempel hvordan dyret oppfører seg. Dermed får brukeren også informasjon om kuas helsetilstand. Sjekken skjer med intervaller som er avstemt med strømforbruket. – Vi har alle fagområder i huset, noe som er svært viktig for videre utvikling, sier Nesse.
Han legger til at det aller viktigste er god ytelse og pålitelighet, som igjen er et resultat av best mulig design. – Antennen er også veldig viktig for ytelse og energiforbruk, sier han.
App
Etter at produktet er på plass – som også innebærer trening og opplæring for dyret – leverer de en skytjeneste sammen med en app. Med appen kan man blant annet se hvor dyrene er til enhver tid (så lenge det er dekning), sette opp eller flytte gjerder og få varsler dersom dyr rømmer.
Enklere
– Vår motivasjon er at det er mulig å gjøre det enklere å ha beitedyr. Det innebærer frigjøring av tid for bonden, bedre oversikt over dyra og enklere innsanking om høsten. I tillegg får man utnyttet beiteområdene bedre, avslutter Nesse.