Romteknologi:

En stor del av teamet fra UiS Aerospace (Universitetet i Stavanger) var til stede og presenterte seg under konferansen Spaceport Norway denne uken. Organisasjonen er blant initiativtakerne til NORSTEC. Medgrunnlegger og nestleder Daniel C. Varming nede til venstre.

Høyt ambisjonsnivå i ny romforening

Den nyetablerte organisasjonen NORSTEC skal danne felles front for rominteresserte studenter.

Publisert Sist oppdatert

– Ambisjonsnivået blant norske romstudenter er høyt, og ønsket om å realisere teknisk avanserte prosjekter innen romfart er sterkt. Samtidig opplevde vi raskt at det var utfordrende å gjennomføre slike prosjekter alene i møte med en krevende industri, forteller Daniel C. Varming, medgrunnlegger og nestleder i NORSTEC.

Ifølge Varming rådet ledende aktører i bransjen studentene derfor til å gå sammen i en sterk, samlet enhet.

Romteknologistudenter

Resultatet ble NORSTEC, en organisasjon som skal gi romteknologistudenter fra hele Norge en felles plattform for samarbeid og støtte. Leder for NORSTEC blir Freider Fløan, som fra før er program director for satellittorganisasjonen Orbit NTNU

– Gjennom NORSTEC kan vi nå utveksle kunnskap og bygge hverandre opp i arbeidet med komplekse teknologiske prosjekter, fremholder Varming.

NORSTEC representerer Norges ledende tekniske romstudentorganisasjoner: Orbit NTNU, Propulse NTNU, UiS Aerospace (Universitetet i Stavanger), Portalspace UiO (Universitetet i Oslo), Ignite UiT (Universitetet i Tromsø), og Horizon USN (Universitetet i Sørøst-Norge). Med nesten 400 medlemmer fordelt på disse seks organisasjonene, utgjør NORSTEC en bred plattform for samarbeid på tvers av universitetene og muliggjør enda mer ambisiøse prosjekter innen rakett- og satellittutvikling.

– Dette samarbeid sikrer at studentene får erfaring og ferdigheter som hever deres nivå når de trer ut i arbeidslivet. NORSTEC er et fundament for at norske romstudenter skal kunne bidra til å styrke Norges posisjon i romindustrien og bidra til en bærekraftig fremtid i verdensrommet.

Propulse NTNU er en av de andre romstudentorganisasjonene som er med i NORSTEC. Her med prosjekt Birkeland fra 2022. I dag er gruppen i gang med utvikling av en ny etanol og lystgassbasert rakettmotor. – Vi lager det meste av raketten selv, inkludert styresystemer, kretskort osv., forteller de. Fra venstre Storm Giving Castberg, Abel Gangeskar Horneland, Henry Kvalsund, Pål-Anders Skari og Einar Eide.

Et felles mål: å sikre Norges fremtid i romindustrien

NORSTECs hovedformål er å gi norske romstudenter muligheten til å utvikle sin kompetanse gjennom praktisk arbeid og tekniske prosjekter som utfordrer dem til å yte sitt beste: – Som enkeltorganisasjoner har vi begrenset påvirkning, men ved å samle våre krefter kan vi skape en eksponentiell vekst av rominteressen i Norge. Dette samholdet gir oss styrken til å nå nye høyder og trekker til oss flere med samme visjon for fremtidens romfart, uttaler Varming.

Tekniske satsingsområder

NORSTEC har tre tekniske hovedsatsingsområder som er utformet for å styrke norsk romfart gjennom studentprosjekter:

1. Inkubatorprogram – NORSTEC hjelper nye romstudentorganisasjoner med å etablere seg og vokse, og sikrer dermed kontinuerlig tilstrømning av talenter og teknisk kompetanse i miljøet.

2. Rideshare-program – NORSTEC tilbyr et rideshare-program som gjør det mulig for medlemsorganisasjoner å få satt sine satellitter i bane rundt jorden, noe som gjør avanserte prosjekter tilgjengelig for studenter over hele landet.

3. Nasjonal romhavn for studenter – NORSTEC har som mål å etablere en romhavn spesielt dedikert til studentoppskytninger, et trygt sted for testing og rakettoppskytninger, som vil bidra til tverrfaglig samarbeid, læring og utvikling på tvers av universitetene.

Fellesskap og samarbeid – En kilde til innovasjon og utvikling

Målet er at NORSTEC skal bygge fellesskap på tvers av fagfelt og studieprogrammer, og forene innsats fra ulike faglige bakgrunner som gir verdifulle perspektiver og kompetanse til tekniske romprosjekter.

– Med regelmessige samlinger og erfaringsutvekslinger kan norske romstudenter utvikle ferdighetene sine, bygge nettverk og dele innsikt. NORSTEC legger dermed grunnlaget for at studentene ikke bare skal lykkes i studiene, men også være godt forberedt på en fremtid i romindustrien, skriver foreningen i en uttalelse til Elektronikk:

– NORSTEC tilbyr norske studenter en unik mulighet til å utvikle seg og ta del i utfordringene som venter i den internasjonale romindustrien. Gjennom felles innsats skaper vi et solid fundament for Norges fremtidige rolle i rommet, der kompetanse, engasjement og samarbeid driver fremtidens romfart.

NORSTEC har som mål å etablere en nasjonal romhavn for studenter. På Spaceport Norway ble Utsira lansert som et nytt oppskytingsfelt – i første omgang for UiS Aerospace, men i prinsippet åpen for andre studentorganisasjoner.

 

Powered by Labrador CMS