Blir Nord-Europas største:

En helt ny fabrikk er åpnet i Sande i Vestfold. Kapasiteten er 350 EPODer (Electrical Power POD) i året.

Datasenterfabrikk åpnet i Vestfold

I Sande i Vestfold ble dørene åpnet i slutten av september, for en fabrikk som skal produsere strømforsyningsløsninger for datasentre.

Publisert

Fabrikken i Hanekleiva spesialiserer seg på produksjon og montering av avanserte strømforsyningsløsninger for datasentre, såkalt EPODer (Electrical Power POD), og er Nord-Europas største produsent av dette. Teknologien er avgjørende for å sikre stabil og kostnadseffektiv drift av datasentre.

– En EPOD er en installasjon på 17 ganger 3,5 meter og 35 tonn, som inneholder en rekke prefabrikkerte løsninger innen blant annet nødkraft, UPSer, brytersystem, kjøling, transformatorer og tilhørende infrastruktur. Formålet er å kunne levere disse EPODene, med en kapasitet på opptil 2MW, direkte til datasentre, slik at disse får en standardisert og komplett pakke for å sikre oppetid. Driftsavbrudd på datasentre er som kjent ikke et alternativ, forklarer Fredrik Nordling, nyansatt administrerende direktør i NordicEPOD.

Eatons Ciaran Forde og ordfører i Sande, Alf Johan Svele, fra åpningen i september.

Revolusjonerende fart

Det spesielle med fabrikken, som har flyttet inn i et splitter nytt bygg på 12 000 kvadratmeter, er at den skal kunne produsere disse EPODene med en revolusjonerende fart. Derfor er det døgnkontinuerlig drift med tre skift på fabrikken, som er lokalisert i et industrielt knutepunkt med nærhet til E18, Drammen havn og jernbane.

Fabrikken fra innsiden. Hver EPOD er på 17 ganger 3,5 meter og veier 35 tonn.

– Som vi vet er datasenterindustrien i voldsom vekst, trolig verdens raskest voksende bransje. Det er underskudd på leveranser ut til sluttkundene på en rekke sentrale komponenter, inkludert kraftløsninger. Med en kapasitet på opptil 350 EPODer i året, skal fabrikken i Hanekleiva bidra til å ta unna dette underskuddet, uttalte Ciarán Forde, leder for strategiske allianser i EMEA for Eaton.

Derfor er fabrikkens fem parallelle produksjonslinjer designet for å håndtere etterspørselen. Til nå er mer enn 100 EPODer blitt levert av selskapet til Norden og Island, og det er dette som blir de viktigste markedene også i fremtiden. Men ambisjonene er at leveransene skal finne veien også til kontinentet.

Nyansatt sjef for NordicEPOD, Fredrik Nordling.

Økonomisk motor for regionen

For Vestfold fylke og Holmestrand kommune er den nye fabrikken både en teknologisk milepæl og en viktig økonomisk investering. Alf Johan Svele, ordfører i Holmestrand, fremhever fabrikkens betydning for lokalsamfunnet:

– Denne fabrikken er ikke bare viktig for teknologibransjen, men også for kommunen vår. Den viser hvordan høyteknologi kan bidra til lokal verdiskaping og skape arbeidsplasser. Med 300 ansatte på plass allerede, og en fremtidig utvidelse til hele 400, snakker vi om en av kommunens største arbeidsplasser, foredro Svele ved åpningen av fabrikken, og la til:

– Dette prosjektet viser at vi kan bygge høyteknologiske løsninger i Norge, noe som tidligere kanskje ville blitt sett på som urealistisk.

Partnerskap

Bakom NordicEPOD ligger et tett samarbeid mellom det norske datasenterfirmaet CTS Nordics og det globale strømstyringskonsernet Eaton. CTS Nordics har spesialisert seg på design og bygging av datasentre, mens Eaton bidrar med sin avanserte teknologi innen energistyring og nødkraft.

Powered by Labrador CMS